Wat Is Retrograde Ejaculatie? 4 Oorzaken en 2 Oplossingen

Heb je weleens het gevoel gehad alsof je klaarkwam, maar zonder dat er sperma uit je penis kwam? Of komt er opeens veel minder sperma vrij tijdens je orgasme dan normaal? Dan kan je last hebben van retrograde ejaculatie. Dit wordt ook wel een ‘droog orgasme’ genoemd.

Dit is in principe geen heftig probleem, maar het is wel belangrijk om hiernaar te kijken. Retrograde ejaculatie kan namelijk het gevolg zijn van onderliggende problemen. En als je met je partner een kind wilt krijgen, kan retrograde ejaculatie ervoor zorgen dat het niet lukt om haar zwanger te maken. Lees in dit artikel 4 oorzaken en 2 oplossingen voor retrograde ejaculatie.

Wat is retrograde ejaculatie?

retrograde1Als je seks hebt, weet je eigenlijk altijd wel hoe het gaat aflopen. Tenzij je last hebt van erectieproblemen, verloopt de seks naar behoren en kom je op een gegeven moment klaar. Naast dat je natuurlijk een euforisch gevoel krijgt, wordt het orgasme door je lichaam bevestigd wanneer er sperma uit je penis komt.

Maar wat nou als dit niet het geval is? Je voelt wel precies hetzelfde wanneer je klaarkomt, maar er is geen ‘lichamelijk bewijs’ – je spuit geen sperma. Voor de rest voelt het niet anders; je hebt geen pijn, het orgasme voelt nog steeds fijn, maar er komt gewoon geen sperma vrij. Hoe komt dit?

Daarvoor geef ik je eerst een kort lesje mannelijke anatomie. Je moet namelijk weten wat er gebeurt als je klaarkomt, om te begrijpen wat retrograde ejaculatie is (want zo heet dit fenomeen).

 • Je prostaat is verbonden met de penis aan de ene kant en met je blaas en de zaadblaasjes aan de andere kant;
 • Wanneer je klaarkomt, gaat je sperma vanaf de zaadblaasjes in de prostaat;
 • Hier kan het sperma twee kanten op: naar je penis, of naar je blaas;
 • Bij een normaal orgasme reist het sperma naar je penis, waardoor je sperma spuit bij je orgasme. Dit komt doordat de gladde spier bij de blaas zich samentrekt, waardoor het sperma gedwongen wordt richting de penis te gaan;
 • Bij retrograde ejaculatie spant deze spier zich echter niet goed samen, en reist het sperma naar je blaas, waardoor je een droog orgasme hebt.

In principe is retrograde ejaculatie niet schadelijk. Je zult alleen merken dat je bij het plassen na de seks of het masturberen wat troebele urine hebt. Dit komt doordat je het sperma samen met de urine in je blaas uitplast. Dat kan geen enkel kwaad.

Je moet echter wel opletten met retrograde ejaculatie. Het kan namelijk een symptoom zijn van een onderliggend, ernstiger probleem, waar je eerder niets van gemerkt hoeft te hebben. Ik leg nu de 4 belangrijkste oorzaken van retrograde ejaculatie uit.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Oorzaak 1: Retrograde ejaculatie als gevolg van een operatie

retrograde2Sommige operaties kunnen retrograde ejaculatie als gevolg hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een prostaatoperatie, zeker wanneer er prostaatweefsel verwijderd wordt via de urinebuis (transurethrale resectie).

Ongeveer 10 tot 15% van de mannen die deze operatie ondergaat, krijgt last van retrograde ejaculatie.

Bij een radicale prostatectomie wordt zelfs de gehele prostaat verwijderd. Dit kan nodig zijn bij onder andere prostaatkanker, wanneer het gezwel zich uitsluitend in de prostaat bevindt. Hierbij ligt het percentage mannen dat retrograde ejaculatie krijgt nog hoger.

Ook de volgende operaties kunnen leiden tot retrograde ejaculatie:

 • Operaties aan bepaalde delen van de blaas (transurethrale blaashalsincisie)
 • Uitgebreide operaties aan het bekken, bijvoorbeeld om kanker in de prostaat of teelballen te bestrijden
 • Bepaalde operaties aan de onderste wervels of tussenwervelschijven van de wervelkolom
 • Bestraling van het bekken
 • Het verwijderen van lymfeklieren in de buikholte

Heb je dus laatst een dergelijke operatie gehad? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van jouw retrograde ejaculatie.

Oorzaak 2: Diabetes

Syringe with drugs for diabetes treatment

Syringe with drugs for diabetes treatment

Diabetes kan ook een veroorzaker van retrograde ejaculatie zijn. Diabetes (suikerziekte) wordt gekenmerkt door een verstoorde bloedsuikerspiegel. Wanneer dit lange tijd aanhoudt, kan dit retrograde ejaculatie als gevolg hebben. Dit is vooral het geval bij diabetes type 1.

Dit komt doordat diabetes gepaard gaat met schade aan kleine bloedvaatjes en zenuwen in het genitale gebied, welke heel gevoelig zijn. Hierdoor verzwakken ook de spieren in dit gebied. Deze spieren kunnen zich dan niet aanspannen tijdens het orgasme, om te zorgen dat sperma richting de penis gaat. Het sperma komt dan in de blaas terecht.

Dit kan niet altijd opgelost worden door het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel met insuline. Het klopt dat een te hoge bloedsuikerspiegel ook voor retrograde ejaculatie kan zorgen. Maar wanneer de zenuwen en spieren al te veel beschadigd zijn, heeft het geen zin mee om dit op te lossen door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Medicatie kan helpen om retrograde ejaculatie te bestrijden, hier vertel ik verderop meer over. Je moet met diabetes echter wel opletten, omdat niet alle medicatie geschikt is als je diabetes hebt. Overleg dus altijd goed met een arts, voordat je zou overstappen op een ander medicijn.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Oorzaak 3: Gebruik van bepaalde medicatie

retrograde4Sommige medicijnen kunnen ook retrograde ejaculatie veroorzaken. Dit is een ongewenste bijwerking van veel medicijnen die bepaalde spieren rond de urinewegen verslappen, of medicatie die bepaalde neurotransmitters in het lichaam verstoort.

Al deze medicijnen hebben over het algemeen als gevolg dat de spieren rondom de prostaat en de blaas verzwakken. Hierdoor kunnen deze spieren zich niet hard genoeg aanspannen om het sperma richting de penis te sturen, in plaats van de blaas.

Je komt daardoor niet klaar, maar krijgt retrograde ejaculatie.

Retrograde ejaculatie kan een bijwerking van onder andere de volgende medicatie zijn:

 • Tamsulosine (Flomax; gebruikt bij een vergrote prostaat)
 • Terazosine (Cardura; ook gebruikt bij een vergrote prostaat)
 • Antidepressiva, vooral SSRI’s (zoals Prozac en Zoloft)
 • Chloorpromazine (Thorazine), thioridazine (Mellaril) en risperidon (Ripserdal) – gebruikt bij een psychose
 • Medicijnen die gebruikt worden bij een verhoogde bloeddruk

Oorzaak 4: Zenuwschade veroorzaakt door een aandoening

retrograde5Als geen van deze oorzaken op jou van toepassing is, kan er nog een vierde oorzaak zijn. Verschillende aandoeningen die zenuwschade als gevolg hebben, kunnen een veroorzaker van retrograde ejaculatie zijn. Dit is niet zomaar iets, want zulke aandoeningen zijn vaak ernstig.

Zo kan beginnende multipele sclerose (MS) gepaard gaan met droge orgasmes. Door deze aandoening krijg je zenuwschade. Als dit rondom de blaas gebeurt, kan het de spieren aantasten die moeten voorkomen dat er sperma in de blaas loopt.

Retrograde ejaculatie kan ook een gevolg zijn van de ziekte van Parkinson of een beschadiging van de wervelkolom. Dit zijn ook wel aandoeningen van het autonome zenuwstelsel (net als diabetes, overigens).

Heb jij dus geen idee waar je plotse retrograde ejaculatie vandaan komt? Ga dan naar de dokter en laat jezelf goed nakijken. Het fenomeen mag dan wel op zichzelf niet schadelijk zijn; als het een symptoom is van een ergere aandoening, wil je er wel zo snel mogelijk bij zijn.

Oplossingen voor retrograde ejaculatie

Hoewel retrograde ejaculatie niet erg is, en het geen invloed heeft op je seksuele prestaties, kan het toch zijn dat jij op zoek bent naar een oplossing. Dit is vooral begrijpelijk als je graag een kind wilt krijgen.

Door retrograde ejaculatie kun je namelijk ‘onvruchtbaar’ raken.

Er is dan weliswaar niets mis met je sperma, maar als je geen sperma kunt spuiten, kan het ook niet op natuurlijke wijze in de vagina komen. Hierdoor kun je je partner niet natuurlijk bevruchten, om zo een kindje te krijgen. Ik bespreek nu de twee beste oplossingen voor retrograde ejaculatie.

Oplossing 1: Ga op zoek naar (andere) medicatie

retrograde6Wanneer jouw retrograde ejaculatie wordt veroorzaakt door medicijnen, kan het verstandig zijn op zoek te gaan naar een vervanging hiervoor. Bij de meeste mannen verdwijnen de klachten namelijk als ze stoppen met de medicatie, of overstappen op een ander medicijn. Je kunt echter niet zomaar stoppen met je medicijnen, of een andere pil slikken.

Overleg dus goed met je dokter hierover. Hij of zij kan je advies geven over een alternatief medicijn, of eventueel het stoppen met medicatie. Het hangt heel erg van jouw persoonlijke situatie af of dit mogelijk is. Er moet dan namelijk een alternatief medicijn voor jou beschikbaar zijn, dat geen retrograde ejaculatie als gevolg heeft.

Nu vraag je je misschien af: bestaat er ook medicatie tegen retrograde ejaculatie? Het antwoord: in sommige gevallen. Wanneer er sprake is van lichte zenuwschade (zoals bij diabetes, beginnende MS of na bepaalde operaties), kan medicatie helpen. Je moet deze medicatie wel 1 à 2 uur voor de seks innemen. Je kunt denken aan onderstaande medicijnen:

 • Imipramine (Tofranil)
 • Midodrine
 • Chlorpheniramine en brompheniramine
 • Ephedine, pseudoephedrine en phenylephrine

Deze medicatie helpen niet wanneer jouw retrograde ejaculatie het gevolg is van zware zenuwschade. In dat geval is er geen medicinale oplossing voor retrograde ejaculatie. Wanneer je wel graag een kind wilt krijgen, moet je op zoek naar een andere oplossing.

Oplossing 2: Overweeg een vruchtbaarheidsbehandeling

Als je heel graag een kind wil krijgen, maar dit door retrograde ejaculatie niet op een natuurlijke manie lukt, kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen.

Bij zo’n behandeling wordt jouw sperma kunstmatig bij een eicel van je partner ingebracht.

retrograde7Dit kan op verschillende manieren. De minst intensieve hiervan is intra-uteriene inseminatie (IUI). Hierbij wordt jouw sperma opgevangen, klaargemaakt en ingebracht in de baarmoeder van je partner met een klein katheter. Dit gebeurt rond de tijd van de ovulatie.

Een andere manier is in-vitro fertilisatie (ivf). Deze bekende vruchtbaarheidsbehandeling houdt in dat jouw sperma en de eicel van jouw partner samengebracht worden in een soort glazen bakje. De eicel wordt dan door een van de zaadcellen bevrucht, en teruggeplaatst in de baarmoeder van je partner. Deze methode is wat omslachtiger en kost meer moeite.

De laatste manier is intra-cytoplasmische sperma injectie (ICSI). Hierbij wordt één zaadcel kunstmatig in de eicel geïnjecteerd, buiten het lichaam natuurlijk. Dit wordt vooral gedaan als je sperma van slechte kwaliteit, omdat hiermee de ‘beste’ zaadcel gekozen wordt voor de bevruchting.

Welke behandeling voor jullie het meest geschikt is, hangt af van jullie gezondheid en algemene vruchtbaarheid. Laat hiervoor een onderzoek doen, dan vergroot je de kans op zwangerschap het meest.

Moet ik iets aan retrograde ejaculatie doen als ik geen kinderen wil krijgen?

Het grootste probleem van retrograde ejaculatie is dat het jou onvruchtbaar maakt, als je er niet vanaf kunt komen. Zolang jouw sperma in je blaas blijft lopen tijdens je orgasme, gaat het je niet lukken om een vrouw te bevruchten. Dat is natuurlijk heel vervelend wanneer je een kind wilt krijgen, maar wat als dat niet zo is? Wat als je helemaal geen kinderen hoeft te krijgen?

Je hebt bijvoorbeeld al kinderen en bent al op leeftijd, of je hebt geen kinderwens. Is retrograde ejaculatie nog steeds schadelijk, en moet je er dan wat aan doen? Het antwoord: dat hoeft niet.

Als jij het niet erg vindt om geen sperma te kunnen spuiten, kan retrograde ejaculatie geen kwaad.

retrograde8Tenminste, retrograde ejaculatie op zichzelf is dan niet erg. Ik heb al uitgelegd dat dit een symptoom kan zijn van een onderliggend, groter probleem. Als jij niet op de hoogte bent van bepaalde problemen in je gezondheid, moet je zeker onderzoek laten doen wanneer je last krijgt van droge orgasmes.

Retrograde ejaculatie kan, zoals gezegd, een symptoom zijn van ernstige aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson of MS. Als jij je verder gezond voelt, maar plots droge orgasmes krijgt, moet je dan ook zeker naar de dokter. Ook al heb je misschien geen last van de retrograde ejaculaties zelf, moet je wel zeker weten dat er niet iets anders mis is.

Zijn jouw droge orgasmes uiteindelijk geen symptoom van zo’n aandoening? Of heb je bijvoorbeeld al jaren diabetes, en ben je eraan gewend? En hoef je geen kinderen te krijgen? Dan is er in principe niets aan de hand. Je kunt dan gewoon verder gaan met je leven, zonder een oplossing te zoeken voor retrograde ejaculatie.

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

1 reactie op "Wat Is Retrograde Ejaculatie? 4 Oorzaken en 2 Oplossingen"

 1. Gerrit says:

  Na een operatie (Aug 2021) aan een buikaderaneurysma, 2 stuks, links 6 CM en rechts 5 CM, bij toeval ontdekt door mijn uroloog, ben ik na een zware operatie (4,5 uur) zeer goed hersteld. Ik ben erg sportief, niet roken, matig alkohol, en toch...bloeddruk. Ik heb een voltooid gezin en geen drang om kinderen te hebben met mijn huidige partner. Na deze operatie bleek al snel dat ik retrograde ejaculaties had en heb dit met mijn uroloog en huisarts - vooral mijn partner- besproken. Het is wennen en tussen de oren moet zich het idee bevestigen dat er eigenlijk niets aan de hand is. Voor de man in persoon is het wennen en je moet tot zelfovertuiging komen dat je ECHT niet waardeloos bent gewoorden, ook niet wanneer je jonger bent dan ik, bovendien heeft het sexuele beleven veel meer aspecten dan enkel een penis! Succes en hou moed!

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *