Wat te Doen bij Vroegtijdig Klaarkomen? 6 Effectieve Oplossingen

Als er iets is wat het seksleven van een man totaal de das om doet, dan is het wel te vroeg klaarkomen. Het is natuurlijk niet bepaald leuk als een geile sekspartij abrupt wordt onderbroken omdat je alweer bent klaargekomen, voor zowel jou als je partner. Bovendien kan ik me ook best voorstellen dat zoiets je raakt in je gevoel van eigenwaarde, omdat het niet bepaald leuk is om je partner niet goed te kunnen bevredigen. Ik snap dus dat de meeste mannen met dit probleem meer dan bereid zijn om elke mogelijke oplossing voor vroegtijdig klaarkomen uit te proberen. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je een beetje kritisch blijft, want niet alle adviezen die je online vindt zijn even nuttig. In dit artikel zal ik je daarbij helpen, en de onzin voor jou onderscheiden van het écht goede advies. Dit zal ik doen door je de volgende zes effectieve oplossingen voor vroegtijdig klaarkomen te geven:

  • Probeer te ontstressen
  • Besteed tijd en aandacht aan het voorspel
  • Rook en drink zo min mogelijk
  • Pas de start-stopmethode toe (edgen)
  • Ga meer bewegen
  • Doe Kegeloefeningen (train je PC-spier)

Oplossing 1: Probeer te ontstressen

Vaak kijken mannen een beetje raar op als ik ze vertel dat psychologische factoren een bijzonder grote rol spelen bij vroegtijdig klaarkomen. De meeste mannen zien dit als een fysiek probleem, en denken daarom dat de oorzaak ook iets fysieks zal zijn. In werkelijkheid is het echter zo dat stress héél vaak de belangrijkste oorzaak is van seksuele problemen, en dat is bij vroegtijdig klaarkomen niet anders (bron).

Als ik het over stress heb, dan heb ik het niet alleen over stress tijdens de seks, maar ook over stress in het dagelijks leven. Het kan natuurlijk zo zijn dat je tijdens de seks gestrest raakt, omdat je bang bent dat je te snel zult klaarkomen, en daarmee maak je inderdaad de kans dat je vroegtijdig klaarkomt een stuk groter. Ook stress over je studie of over werk kan bijdragen aan te vroeg klaarkomen.

Het is daarom een goed idee om de hoeveelheid stress in je leven tot een minimum te beperken. Dat is misschien niet voor iedereen even gemakkelijk, bijvoorbeeld als je een erg drukke baan hebt, maar voor iedereen zijn er wel verbetermogelijkheden. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je niet iets te vaak “ja” zegt tegen opdrachten, en of er geen mogelijkheden zijn om gedurende de dag zo nu en dan even een rustmomentje te pakken.

“Stress is meestal het gevolg van een slechte planning.”

Als dit allemaal niet werkt of niet mogelijk is, dan is er altijd nog de mogelijkheid om medicijnen tegen de stress te slikken. Hier zou je het eens met je huisarts over kunnen hebben. Het is echter wel zo dat dergelijke medicatie eigenlijk altijd bijwerkingen met zich meebrengen, dus ik zou dit alleen aanraden als allerlaatste redmiddel.

Oplossing 2: Besteed tijd en aandacht aan het voorspel

Dat een vrijpartij over het algemeen wat langer zal duren als je meer aan voorspel doet, dat spreekt natuurlijk voor zich. Het voorspel zelf is ook gewoon onderdeel van de vrijpartij, en kan op zichzelf al een goede compensatie zijn voor het feit dat jij snel klaarkomt. Dat is natuurlijk al reden genoeg om wat meer aan voorspel te doen, want het uiteindelijke doel van seks is natuurlijk dat jij en je partner enigszins bevredigd achterblijven.

“Seks kan veel meer zijn dan alleen maar penetreren.”

Dat is echte niet de enige reden om meer aan voorspel te doen. Het zorgt er namelijk ook voor dat je minder snel klaarkomt wanneer het uiteindelijk op penetratie aankomt. Het is niet precies duidelijk waarom dit het geval is, maar het zou kunnen komen doordat je minder gestrest bent als je al lange tijd bezig bent met voorspel, en ik heb net al uitgelegd dat dat ertoe leidt dat je het langer volhoudt in bed.

Er zijn dus twee verschillende manieren waarop voorspel ertoe leidt dat de seks langer duurt: je komt er daadwerkelijk later door klaar, en voorspel is op zich al een ontzettend fijn en opwindend onderdeel van de seks (en bevredigend). Reden genoeg dus om hier eens wat meer tijd en aandacht aan te besteden; het zal je seksleven hoe dan ook ten goede komen!

Oplossing 3: Rook en drink zo min mogelijk

Er was een tijd dat het nog niet algemeen bekend was dat roken en drinken ontzettend ongezond zijn, maar dat is een tijd die we inmiddels al heel lang geleden achter ons hebben gelaten. Het is daarom waarschijnlijk niet al te verbazend dat ook seksuele problemen regelmatig veroorzaakt worden door één van deze twee dingen, en vroegtijdig klaarkomen is hierop geen uitzondering.

Uit wetenschappelijke onderzoeken is vrij onomstotelijk vast komen te staan dat alcohol een groot effect heeft op te snel klaarkomen. Hoewel over de algehele populatie maar zo’n 20 tot 30 procent van alle mannen last heeft van vroegtijdig klaarkomen, bleek uit één onderzoek onder alcoholisten dat maar liefst 72% van hen last had van een seksueel probleem, en vroegtijdig klaarkomen was van die problemen de meest voorkomende (bron).

Ook de negatieve effecten van roken op vroegtijdig klaarkomen zijn wetenschappelijk al meermaals gedocumenteerd. Een goed voorbeeld is een studie onder jongere mannen, waaruit bleek dat het risico op vroegtijdig klaarkomen een stuk hoger werd bij het roken van tabak (bron). Dat is opmerkelijk, omdat jongere mannen normaal juist veel minder last hebben van seksuele kwalen.

“Als je je gezondheid aantast met alcohol en drugs, waarom zou dat dan niet gelden voor je seksuele gezondheid?”

Ik wil ook nog even benoemen dat drugs vaak soortgelijke effecten lijken te hebben op vroegtijdig klaarkomen, maar hier is een stuk minder onderzoek naar gedaan. We weten dat drugsgebruikers vaker seksuele problemen hebben, maar bij welke drugs dat het geval is, weten we niet (er is natuurlijk nogal een verschil tussen iemand die verslaafd is aan heroïne en iemand die af en toe een jointje rookt!).

Al met al kan ik je alleen maar aanraden om zo min mogelijk te roken en drinken, en om als het enigszins mogelijk is helemaal te stoppen. Dat zal natuurlijk voor velen niet erg makkelijk zijn, dus wees ook niet bang om hulp te zoeken in je directe omgeving en bij professionele hulpverleners, want dan is je kans op succes een stuk groter.

Oplossing 4: Pas de start-stopmethode toe (edgen)

Als je graag wat later wilt klaarkomen, dan kun je jezelf hierin trainen. Dit kun je doen via een methode die de start-stopmethode wordt genoemd (in het Engels heet het ‘edgen’). In de kern houdt dit in dat je masturbeert, maar daarmee stopt wanneer je bijna klaarkomt. Daarna neem je even de tijd om tot rust te komen, en doe je dit opnieuw (een aantal keer). Op deze manier probeer je je orgasme zo lang mogelijk uit te stellen.

In theorie is natuurlijk meteen duidelijk hoe dit werkt, maar in de praktijk kan het nog wel eens wat lastiger uitpakken. Dit komt vooral doordat je jouw zogeheten ‘point of no return’ moet leren herkennen. Dit is het moment dat het te laat is om je orgasme nog tegen te houden. Als je dit punt hebt bereikt, dan ben je dus nét iets te ver gegaan, en kom je klaar.

Hoewel dit in het begin lastig kan zijn, krijgen de meeste mannen hier na verloop van tijd vanzelf meer gevoel voor. Oefening baart kunst, dus na verloop van tijd zul je echt wel weten hoe ver je kunt gaan tot je je orgasme niet meer kunt stoppen. Dit is goed, want de start-stoptechniek is het effectiefst wanneer je zo dicht mogelijk bij dit punt weet te raken voordat je stopt met masturberen. Hoe dichter je bij je orgasme zit voordat je stopt, hoe beter (tenzij je dus daadwerkelijk klaarkomt).

Dan is er natuurlijk nog de vraag van hoe lang je moet masturberen om deze oefening effectief uit te voeren. In principe zou ik je natuurlijk aanraden om dit zo lang mogelijk te doen, maar ik snap ook wel dat jij ook dingen te doen hebt gedurende de dag, dus laten we het houden op minimaal 15 minuten. Als je je orgasme zo lang hebt weten uit te stellen, kan het geen kwaad om klaar te komen.

“Later klaarkomen is simpelweg een vaardigheid, en alle vaardigheden kun je leren.”

Via de start-stopmethode leer je jezelf aan om minder gevoelig te worden voor seksuele prikkels. Je hersenen zullen na verloop van tijd door beginnen te krijgen dat je niet te snel klaar wilt komen, dus zullen je hersenen ook steeds later het signaal afgeven om dat te doen. Daarnaast wordt je penis natuurlijk ook simpelweg minder gevoelig naarmate deze meer gewend raakt aan seksuele aanraking.

Als je meteen resultaat wil zien, kun je de start-stopmethode ook tijdens seks met je partner al toepassen. Je penetreert dan je partner tot je bijna klaarkomt, en dan stop je weer even tot je tot rust bent gekomen. Tot die tijd bevredig je je partner op andere manieren. Op die manier kun je de seks met je partner dus vanavond al een stuk langer laten duren!

Oplossing 5: Ga meer bewegen

Ik heb bij de tip over alcohol en tabak al verteld dat je lichamelijke gezondheid onlosmakelijk verbonden is met het al dan niet ontstaan van seksuele problemen. Het verbeteren van je gezondheid kan daarom helpen als je last hebt van vroegtijdig klaarkomen. Eén manier waarop je dat kan doen, is door meer te gaan sporten.

De mate waarin je het langer vol kan houden in bed wordt ook wel eens je seksuele uithoudingsvermogen genoemd. Dat is geen toeval! Als je je algehele uithoudingsvermogen verbetert, zul je namelijk ook merken dat je het tussen de lakens langer volhoudt. En hoe vergroot je je uithoudingsvermogen? Juist, door meer te bewegen.

“Als je na vijf minuten hardlopen loopt te hijgen, waarom verwacht je het dan langer vol te houden in bed?”

Hoewel beweging sowieso goed is voor je gezondheid, en daarmee ook voor je seksuele prestaties, zijn cardio en aerobics het beste als het aankomt op vroegtijdig klaarkomen. Cardio is namelijk erg goed voor de bloedsomloop, en aerobics zijn erg goed voor je conditie, twee dingen die essentieel zijn als je het beter vol wilt houden in bed.

Oplossing 6: Doe Kegeloefeningen (train je PC-spier)

Je PC-spier is een spier (eigenlijk een spiergroep, maar laten we daar niet op ingaan), die ook wel je bekkenbodemspier wordt genoemd. Als je je orgasmes wil kunnen controleren, dan is deze spier daar onmisbaar voor. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat je je orgasme kunt uitstellen door het trainen van deze spier (bron). Bovendien kun je ook andere seksuele problemen verhelpen door dit te doen, zoals erectieproblemen.

Dit kun je doen door zogeheten Kegeloefeningen uit te voeren. Hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar je PC-spier aan te spannen. Nou weet je misschien niet meteen hoe dit moet, maar eigenlijk hoef je daarvoor alleen maar te doen alsof je je plas ophoudt. Vervolgens hou je de spier even aangespannen, en ontspan je hem weer. Als je dit kan, dan kun je je PC-spier trainen.

“Het trainen van je PC-spier is zó makkelijk dat iedereen het op zijn minst eens moet proberen.”

Ik raad je aan om elke dag 10 Kegeloefeningen te doen, allemaal achter elkaar. Zo weet je zeker dat je de spier uitdaagt, maar niet overbelast. Per oefening moet je de spier ongeveer 10 seconden aanspannen. Na verloop van tijd zul je dit steeds minder voelen, en dan is het tijd om de oefeningen wat vaker of langer te gaan uitvoeren.

Na verloop van tijd zul je zien dat je sterkere PC-spier ervoor zorgt dat je steeds later klaarkomt. Dit is een effect dat je zeker niet na een week al zal zien, maar geef het daarom niet op: op de lange termijn zul je blij zijn dat je het hebt volgehouden.

Unieke Aanpak om Vanavond al 30 Minuten Langer uit te Houden

Chris Coster heeft een ebook geschreven waarin hij de exacte stappen en specifieke instructies geeft om te snel klaarkomen (vroegtijdige ejaculatie) compleet te verbannen en eindelijk te genieten van geweldige seks met je partner.

Klik op de link om meer te weten te komen over de methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *