4 Beste Standjes voor Hem & Haar bij Rugklachten + 3 Tips

Ik denk dat iedereen zich wel kan voorstellen dat rugklachten bepaald geen pretje zijn. In het dagelijkse leven is je rug een lichaamsdeel dat je eigenlijk overal wel bij gebruikt, dus elke verkeerde beweging kan ertoe leiden dat je ineens een pijnscheut door je rug heen voelt gaan.

Iets waar je misschien niet meteen aan denkt bij rugklachten, is seks. Toch is dit iets wat aanzienlijk moeilijker wordt als je (ernstige) problemen met je rug hebt. Er zijn weinig dagelijkse activiteiten zo fysiek als seks, en je lichaam komt bij seks in houdingen terecht waar je je anders nooit in bevindt. Dat dit niet bepaald goed samengaat met rugklachten, zal ik je niet hoeven uit te leggen.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat je seksleven voorbij is als je last hebt van je rug. Integendeel: er is een hele hoop wat je kan doen om seks een stuk aangenamer te maken, zoals bijvoorbeeld het kiezen van de juiste standjes. Als je benieuwd bent naar wat die standjes precies zijn, dan ben je hier aan het goede adres! In dit artikel bespreek ik de 4 beste standjes voor mensen met rugklachten. Die zijn als volgt:

  • De missionarishouding
  • Doggystyle
  • Lepeltje-lepeltje
  • Face to face

Standje 1: De missionarishouding

Het eerste standje dat ik in dit artikel zal bespreken, is meteen verreweg het meest gebruikte standje ter wereld. Ik heb het natuurlijk over de missionarispositie. Iedereen zal wel bekend zijn met deze positie, dus het lijkt me niet nodig om tot in detail uit te leggen hoe de missionarishouding werkt. Wat ik wél ga uitleggen, is waarom dit standje zo goed werkt voor mensen met rugklachten.

“Als je rug pijn doet bij het bewegen, is de makkelijkste oplossing: niet veel bewegen.”

Allereerst moet ik natuurlijk voorop stellen dat dit vooral een goede houding is voor de persoon die gepenetreerd wordt, en niet zozeer voor de persoon die penetreert. Deze kan simpelweg op zijn of haar rug liggen, en hoeft hiervoor niet veel te bewegen. Dat is ideaal, want op die manier kun je ook geen verkeerde bewegingen maken met je rug.

Als het nodig is, kun je ook iets onder je rug leggen om wat stabieler te liggen, of om je rug te ondersteunen. Hierbij kan je denken aan een opgerolde handdoek of een kussen. Verder is deze houding voor de meeste mensen met rugproblemen het meest comfortabel als je met je knieën omhoog ligt, terwijl je met je voeten rust op de rug of heupen van je partner. Dit zal echter wel afhangen van welk deel van je rug vooral pijn doet.

Overigens kan dit ook voor de penetrerende persoon een prima standje zijn, mits je het op de juiste manier doet. Door op je handen te leunen, kun je ervoor zorgen dat je rug minimaal werk hoeft te doen om je overeind te houden. Als je vanuit een liggende positie penetreert, hoef je bovendien niet te bukken.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Standje 2: Doggystyle

Als je last hebt van je rug, is doggystyle misschien niet het eerste standje waar je aan denkt, omdat je daarbij júist je rug gebruikt. Het kan echter toch echt zo zijn dat dit het ideale standje is voor je rugproblemen. Dit hangt namelijk helemaal af van het soort rugproblemen dat je hebt.

Als jij last van je rug krijgt als je lange tijd zit, als je je rug bolt, of als je vooroverbuigt, dan kan doggystyle een heel handig standje zijn (mits jij de “ontvangende” partij bent). Je kan dan gewoon op je handen en knieën zitten, terwijl je je rug naar achter buigt of recht houdt. Hierdoor hoef je je rug nooit op de manier te buigen die zo’n pijn doet, en zal dit ook niet per ongeluk gebeuren.

“Bij doggy style kun je zelf bepalen hoe je je rug houdt.”

Ik zou je hierbij wel aanraden om op je handen te steunen, en niet op je ellebogen. Als je dat laatste doet, zit je namelijk in een positie waarin veel mensen geneigd zijn om hun rug te bollen, en dat is waarschijnlijk precies wat bij jou pijn doet als je voor dit standje kiest. Doe dit dus niet, en steun met gestrekte armen op je handen.

Ook voor de penetrerende partij is dit standje niet per se ongeschikt als je last van je rug hebt, en ook hier zal dat afhangen van het soort rugpijn dat je hebt. In ieder geval helpt het om op je partner te steunen met je handen. Zorg er ook voor dat je op de juiste hoogte bent, zodat je niet hoeft te bukken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je partner op het bed of een stoel te positioneren.

Standje 3: Lepeltje-lepeltje

Dit is een standje dat al heel lang vaak wordt aanbevolen voor mensen met rugproblemen: lepeltje-lepeltje. Net als alle andere standjes zal het natuurlijk niet voor iedereen geschikt zijn, maar voor de mensen voor wie het wél werkt, kan het een ware uitkomst zijn!

“Als je kan slapen, dan kun je ook lepeltje-lepeltje liggen.”

Spoonen kan natuurlijk op meerdere manieren, dus ik zal even uitleggen wat ik er in deze specifieke situatie precies mee bedoel. Ik bedoel dat de persoon die wordt gepenetreerd met de rug naar de penetrerende persoon toe ligt (kleine lepel), en dat de penetratie van achteren plaatsvindt. Als je dit op de juiste manier doet, dan kan dit voor beide partijen handig zijn als deze last hebben van rugklachten.

Het is hierbij wel van belang dat de persoon die last heeft van rugpijn, zoveel mogelijk languit ligt. Dit is namelijk de houding waarin de meeste mensen een stuk minder last hebben van hun rug. Doet het bij jou nou juist pijn om je rug te strekken, dan kun je hier uiteraard van afwijken, en gewoon een positie aannemen die voor jou prettig voelt.

Dit geldt natuurlijk sowieso voor alles wat ik in dit artikel zeg: als het niet goed werkt, dan kun je het natuurlijk altijd naar eigen inzicht aanpassen. Iedere vorm van rugpijn is weer net even anders, dus het zal van persoon tot persoon verschillen wat wel en niet goed werkt. Jij weet het best wat prettig aanvoelt en wat niet, dus luister naar je eigen lichaam.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Standje 4: Face to face

Net als lepeltje-lepeltje is face to face een standje dat vroeger eigenlijk aan iedereen werd aangeraden die last had van rugpijn tijdens de seks. Later is gebleken dat dit standje voor bepaalde vormen van rugklachten juist helemaal niet goed werkt. Omdat het in veel gevallen wél een uitkomst kan zijn, bespreek ik’m toch in dit artikel!

“Als je je rugklachten in de ogen wilt kijken, kijk dan je partner in de ogen.”

Als je de naam “face to face” zo hoort, kun je je vast al wel iets voorstellen bij dit standje. Het idee is dat je allebei languit ligt, met je gezicht naar elkaar. Vanuit die positie penetreert de één de ander. Het kan misschien even duren voor je een hoek hebt gevonden waarin dit goed werkt, maar als dit standje voor jou blijkt te werken, dan is het de moeite van het uitvogelen zeker waard.

Voor welke vormen van rugpijn werkt dit standje dan goed, en voor welke juist niet? Laten we beginnen met het soort pijn waar dit standje niet goed voor werkt. Dit is het geval wanneer je last van je rug krijgt als je een holle rug op zet. Het is namelijk lastig te vermijden dat dat tijdens dit standje ook zal gaan gebeuren, en in dat geval doe je jezelf dus alleen maar extra pijn!

Waar werkt het dan wel goed voor? Vooral mensen die rugpijn krijgen als ze lang achter elkaar zitten, als ze te veel of verkeerd bukken, of als ze hun rug bollen zullen baat hebben bij dit standje. De face to face-positie duwt je rug namelijk precies de andere kant op, wat voor jou waarschijnlijk het meest comfortabel is.

Overigens maakt het hierbij ook nog wel uit of je penetreert of gepenetreerd wordt. Als jij degene bent die wordt gepenetreerd, kun je dit standje namelijk ook grotendeels met een bolle rug uitvoeren, en dus zal dit standje voor jou ook wel geschikt zijn als je pijn hebt wanneer je een holle rug opzet.

3 overige tips bij seks met rugklachten

Ik hoop dat ik je al een aardig stuk op weg heb geholpen met de bovenstaande standjes, en dat deze je zullen helpen om ondanks je rugklachten toch te blijven genieten van seks. Daarnaast heb ik ook nog een aantal tips voor je, die het hopelijk allemaal nóg een stukje makkelijker voor je zullen maken. Deze tips zijn als volgt:

  • Neem een bad of douche voordat je seks hebt
  • Gebruik je heupen en knieën om te bewegen
  • Neem van tevoren een pijnstiller

Tip 1: Neem een bad of een douche voordat je seks hebt

Wat betreft persoonlijke hygiëne is het natuurlijk sowieso goed om regelmatig een bad of een douche te nemen, maar als je last hebt van je rug, dan zijn er nóg meer redenen om dit te doen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je minder pijn hebt tijdens de seks.

Waardoor komt dat dan? Als je een bad of douche neemt (mits je warm water gebruikt) zorgt dit ervoor dat je spieren zich ontspannen. Wanneer je spieren ontspannen zijn, dan zullen ze ook minder gevoelig zijn, en dus minder pijnsignalen naar je hersenen sturen. Hierdoor wordt seks na een warme douche of een warm bad dus meteen een stuk aangenamer.

Tip 2: Gebruik je heupen en knieën om te bewegen

De standjes die ik eerder in dit artikel heb genoemd, zijn standjes die ervoor zorgen dat je je rug niet te veel hoeft te bewegen, en daarom zijn deze standjes zeer geschikt voor mensen met rugklachten die wel gewoon seks willen hebben. Ook bij deze standjes is het echter onvermijdelijk dat je zal moeten bewegen, anders wordt het wel een heel erg saai potje seks (zeker als jij degene bent die penetreert, want je kan hem er moeilijk bewegingsloos in laten hangen).

Dat hoeft op zich niet erg te zijn, als je maar zorgt dat je op de juiste manier beweegt. Bewegen in onvermijdelijk, maar je kan ook bewegen met (vooral) je heupen en knieën in plaats van met je rug. Op die manier ontzie je je rug zo veel mogelijk, en zal je een stuk minder van die vervelende rugpijn hebben tijdens en na de seks.

Tip 3: Neem van tevoren een pijnstiller

Oké, misschien is dit iets te voor de hand liggend, maar ik wilde het toch even benoemd hebben: je kan natuurlijk ook gewoon een pijnstiller nemen voordat je aan de seks begint. Seks is nu eenmaal een erg actieve bezigheid, en dus is het bijna onvermijdelijk dat je rug op een bepaald moment een beetje pijn zal doen. De makkelijkste manier om dit op te lossen is door simpelweg van tevoren iets tegen de pijn te slikken.

Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je allerlei zware middelen moet slikken als je een keertje seks wilt hebben, maar bijvoorbeeld een beetje ibuprofen kan weinig kwaad (als je het niet te vaak doet). Afhankelijk van de ernst van je klachten kan paracetamol ook helpen (eventueel in een wat hogere dosering dan je misschien normaal zou nemen).

Ik snap dat de meeste rugklachten niet zullen weggaan als je een ibuprofennetje slikt, maar in combinatie met de bovenstaande seksstandjes kan dit de pijn tijdens de seks vaak flink doen afnemen. Het is dus een combinatie van factoren.

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *