Hoe Een Condoom Omdoen? Stappenplan + 4 Condoom Tips

Het condoom is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Best logisch, want ze zijn bijna overal te koop, beschermen zeer goed (tot wel 96% zekere bescherming tegen zwangerschap) en redelijk eenvoudig te gebruiken. Toch gaat het nog niet altijd goed; in de praktijk wordt die 96% zekere bescherming vaak niet gehaald.

Dat komt doordat niet alle mensen goed weten hoe ze een condoom moeten gebruiken. Het verkeerd gebruiken van een condoom zorgt namelijk dat deze een stuk minder goed beschermt tegen ongewenste zwangerschappen en soa’s. Daarom besloot ik een uitgebreid artikel te schrijven over hoe je een condoom moet omdoen en geef ik nog 4 condoom tips.

Wat is een condoom precies?

Een condoom is een voorbehoedsmiddel in de vorm van een ‘hoesje’ voor de penis. Condooms zijn bijna altijd gemaakt van latex, hoewel ze soms ook van kunststof of (schapen)darm gemaakt worden voor mensen met een latexallergie. Het condoom wordt om de penis gedaan, zodat bij ejaculatie het sperma door het condoom wordt opgevangen en niet in de vagina terecht komt.

Hierdoor beschermt het condoom zowel tegen ongewenste zwangerschappen als tegen soa’s, waardoor het een heel handig voorbehoedsmiddel is. Het condoom wordt omgedaan bij de penis wanneer deze erect is en voordat er seks plaatsvindt. Na de seks moet je een knoopje in het condoom leggen en deze weggooien; je kunt condooms maar één keer gebruiken.

Condooms zijn populair, omdat je ze per keer kunt gebruiken en ze makkelijk verkrijgbaar zijn. Je hoeft niet telkens iets te onthouden (zoals bij het slikken van de pil) en het is heel simpel om een condoom om te doen. Vergelijk het eens met het laten aanbrengen van een spiraaltje, waar een hele operatie voor nodig is! Bovendien kun je condooms (relatief) goedkoop in elke supermarkt en drogisterij kopen.

condoom2

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Hoe moet je een condoom omdoen?

Hoewel een condoom omdoen niet moeilijk is, maken toch veel mensen de bescherming van een condoom ongedaan omdat ze niet weten hoe dit moet. Vaak is het ze nooit uitgelegd en proberen ze maar wat, waardoor het mis kan gaan. Daarom leg ik je hieronder middels een uitgebreid stappenplan uit hoe je een condoom omdoet.

Stap 1: Het condoom uit de verpakking halen

Condooms zijn los verpakt, om scheuren te voorkomen. Scheuren in condooms zorgen er namelijk voor dat er alsnog sperma in de vagina terecht kan komen. Scheur voorzichtig de verpakking van het condoom open. Gebruik geen schaar of je tanden. Daarme kun je het condoom namelijk beschadigen. Check van tevoren ook of het condoom nog ‘houdbaar’ is; voor als je ze al enige tijd bewaart.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Stap 2: Het condoom goed vastpakken

Als het goed is, ziet het condoom er nu uit zoals op het onderstaande plaatje:

condoom3

Je ziet een opgerold randje en een soort tuutje. In het tuutje wordt je sperma opgevangen als je klaarkomt. Nu moet je kijken welke kant het condoom oprolt. Probeer dit uit door met je duim en wijsvinger te voelen naar welke kant het condoom het makkelijkst uitrolt. Dan weet je wat de binnen- en buitenkant van het condoom is.

Stap 3: Het condoom klaarleggen

Pak nu stevig het topje van het condoom vast met je duim en wijsvinger. Zorg dat er geen lucht in het topje komt, daar moet namelijk je sperma in opgevangen worden. Als er wel lucht bij het topje kan komen, dan kan het condoom knappen – en dat wil je natuurlijk niet!

Leg het condoom op je stijve penis, met het topje nog dichtgeknepen. Zorg ervoor dat je penis stijf is en blijft, anders blijft het condoom niet zitten en kan het gemakkelijk afglijden. Je kunt het beste oefenen met het omdoen van een condoom voordat je seks hebt, zodat je minder zenuwachtig of onhandig bent tijdens de seks. Hoe langer het immers duurt, hoe waarschijnlijker de kans dat je erectie afneemt.

Stap 4: Het condoom afrollen

Je hebt nu met je ene hand het topje vastgeknepen en met je andere hand houd je het condoom bovenop je penis vast. Rol met die hand het condoom zo ver mogelijk uit, terwijl je het topje dichtgeknepen houdt. Als het condoom weer terug omhoog rolt, rol hem dan weer naar beneden. Zorg dat hij zo ver mogelijk afgerold is, anders kan hij afglijden.

Misschien merk je dat je nog een heel stuk van het condoom over hebt, of dat het condoom juist veel te kort is. Het kan ook zijn dat je condoom te strak of te los zit. Dan heb je waarschijnlijk een andere maat condoom nodig dan gemiddeld. Hier vertel ik je straks meer over, bij de tips voor condooms. Als je condoom wel goed zit, dan ben je klaar om seks te hebben!

condoom4

Stap 5: Tijdens de seks

Als alles goed is, blijft je condoom tijdens de seks gewoon goed zitten. Je kunt dit makkelijk checken door af en toe naar beneden te kijken en te zien of je het randje van het uiteinde van het condoom nog kunt zien zitten. Zolang dat zo is, en je penis nog stijf is, dan kan er weinig misgaan.

Het kan echter gebeuren dat je condoom afglijdt tijdens de seks of niet meer blijft zitten. Dat is een slechte zaak, want dat betekent dat je niet meer beschermd bent. Stop dan gelijk met de seks en haal het condoom eraf. Als je verder wilt gaan met de seks, moet je een nieuw condoom omdoen. Begin dan weer bij stap 1.

Omdat je niet meer beschermd bent tegen soa’s en zwangerschap, kan je partner het beste de volgende dag een morning-afterpil halen. Je weet immers nooit of ze niet toevallig zwanger is geraakt terwijl jouw condoom niet meer goed zat. Je kunt in dat geval maar beter het zekere voor het onzekere nemen!

Stap 6: Het condoom eraf halen

Als je bent klaargekomen, zorg dan dat je jouw penis uit haar vagina haalt voordat je erectie weg is. Pak het condoom aan de onderkant tussen twee vingers vast, zodat hij niet afglijdt terwijl je jouw penis terugtrekt. Als je nu je penis terugtrekt, blijft het condoom zitten en kun je zien dat je sperma in het topje is opgevangen.

Rol nu het condoom van je penis af (let op dat er geen sperma uit komt om viezigheid te voorkomen) en leg er een knoopje in. Nu kun je het condoom weggooien in de prullenbak zonder dat er nare geurtjes vanaf komen. Gooi je condoom nooit weg in het toilet, anders kan het verstopt raken. Gebruik een condoom ook nooit twee keer!

condoom5

4 extra tips voor condooms

Het condoom omdoen en er weer afhalen zijn slechts een deel van het fenomeen condooms. Misschien heb je nog wel meer vragen rondom dit voorbehoedsmiddel, of wil je weten over andere soorten condooms. Daarom geef ik je hier nog 4 extra tips over condooms.

Tip 1: Doe nooit twee condooms over elkaar aan

Je zou kunnen denken dat twee condooms over elkaar voor extra bescherming zorgen. Juist het tegenovergestelde is waar; als je twee condooms over elkaar omdoet, gaan ze tegen elkaar schuren. Daarmee vergroot je de kans dat de condooms scheuren. Gebruik dus gewoon één condoom per keer; niet meer en niet minder!

Tip 2: Gebruik glijmiddel op water- of siliconenbasis

Glijmiddel is handig als de vagina van je partner uit zichzelf niet erg vochtig wordt, of als je aan anale seks wilt doen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten glijmiddel; op waterbasis, siliconenbasis of oliebasis. In combinatie met condooms moet je nooit voor glijmiddel op oliebasis kiezen; hierdoor kan het latex van het condoom poreus worden.

Tegenwoordig worden er nauwelijks meer glijmiddelen op oliebasis verkocht, dus waarschijnlijk zit je wel goed. Vroeger werden bijna alle glijmiddelen op oliebasis gemaakt, maar nu zijn er betere materialen voor gevonden. Zowel met water- als siliconenbasis zit je prima, dat maakt voor het condoom geen verschil.

condoom6

Tip 3: Als het condoom niet goed past

Geen enkele penis is hetzelfde; ze komen in alle soorten en maten. En dat terwijl het standaard condoom gebaseerd is op een ‘gemiddelde’ penis. Dankzij het latex passen standaard condooms vaak prima bij een groot aantal mannen. Toch kan het bij jou voorkomen dat een normaal condoom juist niet goed past.

Dan kun je online condooms met speciale maat kopen. Er zijn condooms voor zowel grotere als kleinere penissen. De grootte van het condoom heeft te maken met de omtrek van je penis, en niet met de lengte zoals veel mensen denken. Je kunt hier een penis meetlint vinden om jouw perfecte condoommaat te ontdekken.

Tip 4: Andere soorten condooms

Naast gewone condooms zijn er nog bepaalde ‘speciale’ condooms:

  • Extra dunne condooms: Hierdoor voel je meer van de seks, maar deze scheuren ook sneller!
  • Condooms met smaak: Speciaal gemaakt voor orale seks, zonder de vieze smaak van latex.
  • Condooms met ribbels: Voor betere stimulatie bij de vrouw.
  • Orgasme vertragende condooms: Aan de binnenkant van deze condooms zit een stofje, waardoor jouw penis minder gevoelig is tijdens de seks. Voor als je te snel klaarkomt.
  • Extra sterke condooms: Condooms die juist wat dikker zijn dan normaal en minder snel scheuren.

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *