10 Meest Voorkomende Soa’s + 2 Tips Voor Veilig Vrijen
Seks hebben met je partner hoort leuk en spannend te zijn, maar het kan soms ook gevaarlijk zijn. Zeker wanneer je geen vaste partner hebt en je de persoon met wie je seks hebt niet goed genoeg kent, is het van belang om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa’s).
Wanneer je je niet beschermt tegen soa’s, kan dit vervelende gevolgen hebben en kun je de soa doorgeven aan iemand anders. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig een soa test doet om te checken of je geen ziekte met je meedraagt. In dit artikel zullen de meest voorkomende soa’s besproken worden. Hierdoor herken je de symptomen van deze soa’s hopelijk op tijd. Ook worden daarnaast tips gegeven voor veilig vrijen!
Wat is een soa?
Voordat de meest voorkomende soa’s aan bod komen, leggen we eerst uit wat een soa precies inhoudt. Soa staat voor: seksueel overdraagbare aandoening. Uit de naam is dus al af te lezen dat je deze kunt krijgen wanneer je geslachtsgemeenschap hebt met iemand.
Soa’s worden vaak veroorzaakt door een virus of bacterie. Het kan ook zo zijn dat een ander ‘beestje’ de oorzaak is van de soa, zoals een parasiet. Het virus, de bacterie of de parasiet loop je op tijdens het vrijen, zonder dat je er iets van merkt. Een soa is niet iets wat je kunt voelen of merkt wanneer je seks hebt met iemand.
Het is natuurlijk wel mogelijk dat iemands geslachtsdeel er anders uitziet dan normaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er wratjes, pus of iets in die richting te zien is rond of op het geslachtsdeel. In dit geval is het advies om géén seks te hebben met deze persoon.
Vaak denken mensen dat je het meteen weet wanneer je een soa hebt opgelopen en dus snel actie kunt ondernemen, maar niets is minder waar.
Wanneer je een soa hebt, merk je er vaak niets van.
Uiteraard zijn er soa’s waarbij je bepaalde klachten kunt krijgen. Maar regelmatig heb je het niet gelijk door wanneer je een soa hebt opgelopen.
Het is daarom van belang dat je soms, ook al denk je dat je geen soa hebt, een test doet om dit zeker te weten. Je partner kan nog zo lief en leuk zijn en zeggen dat hij of zij echt geen soa heeft. Maar ook je partner kan het niet door hebben gehad dat hij of zij een soa heeft opgelopen. Ook is het goed om je ex-partner ervan op de hoogte te stellen, omdat deze persoon de soa eventueel van jou heeft gekregen of juist andersom.
Een soa kan in sommige gevallen tot vervelende gevolgen leiden, maar wanneer je er op tijd bij bent is een soa vaak goed te behandelen en ben je er zo weer vanaf!
Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.
10 meest voorkomende soa’s
De meeste mensen hebben weleens gehoord van een soa, zoals chlamydia. Dit is tevens de meest voorkomende soa. Naast deze soa zijn er echter nog verscheidene andere soa’s die je op kunt lopen tijdens het vrijen. Hieronder zullen de meest voorkomende soa’s besproken worden.
Soa 1: Chlamydia
Chlamydia is een soa die onder veel mensen bekend is en het meest voorkomt onder jongeren. Het is een bacterie die zich bij de slijmvliezen van de anus, penis of vagina innestelt. Hierdoor ontstaat er vaak een ontsteking in bijvoorbeeld de plasbuis, anus of baarmoedermond. Zowel dames als heren lopen het risico om deze soa te krijgen. Vaak merk je niet dat je chlamydia hebt.
Het kan zijn dat je toch wat symptomen/klachten ervaart van chlamydia. Klachten bij vrouwen kunnen bijvoorbeeld zijn:
Mannen kunnen last hebben van:
Vaak is het echter het geval dat je helemaal niet doorhebt dat je chlamydia hebt. Als je twijfelt, of een of meer van symptomen herkent, is het handig dat je een bezoek aan de dokter brengt. Wanneer je onveilige seks hebt gehad, is het advies ook altijd om regelmatig een soa-test te doen.
Soa 2: Gonorroe
Gonorroe wordt ook wel vaak een ‘druiper’ genoemd. Ook deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kun je vinden op en in de anus, keel, penis, slijmvliezen van de vagina en ogen. Wanneer je gonorroe in de keel hebt, is dit ontstaan door orale seks.
Gonorroe is nog minder snel te herkennen dan chlamydia.
Vrouwen hebben vaak helemaal geen symptomen of klachten. Het kan zijn dat ze een verschil zien in de afscheiding of dat de afscheiding anders ruikt. Voor de rest zijn er weinig klachten die zij kunnen ervaren. Jongens krijgen echter vaak een afscheiding, vaak pusachtig, uit de plasbuis en vandaar de naam ‘druiper’. Deze afscheiding is groen of gelig en doet pijn bij het plassen.
Ook gonorroe is weer goed te genezen met antibiotica, mits je er op tijd bij bent. Als je de antibiotica hebt gebruikt, ben je vaak na een week alweer genezen!
Soa 3: Syfilis
Syfilis is een minder voorkomende soa, maar toch belangrijk om te bespreken. Ook deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie. Toch is syfilis ook weer goed te behandelen. Ben je er echter niet op tijd bij, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.
De klachten die voortkomen uit deze soa zijn goed op te merken. Er zijn verschillende stadia die achter elkaar plaatsvinden.
In het eerste stadium heb je vaak een zweer die hard, maar pijnloos is, in of rond de anus, mond of penis. In het tweede stadium begin je je ziek te voelen. Je hebt last van vlekken op de huid, haaruitval of een grieperig gevoel. Wanneer je hier daarna nog mee door blijft lopen, kan syfilis ervoor zorgen dat de inwendige organen beschadiging oplopen.
Vaak komt het niet zo ver dat het derde stadium wordt bereikt. Als je twijfelt of jij je al in het tweede stadium bevindt, dan moet je direct naar de dokter toe! Syfilis is dan nog prima te behandelen en al vanaf twee weken na de behandeling kun je weer seks hebben.
Soa 4: Genitale wratten
Ook genitale wratten zijn een soa. Deze soa is gemakkelijk op te merken, omdat je simpelweg wratjes krijgt rond je geslachtsdeel of de anus. Deze soa wordt veroorzaakt door een virus. Wanneer de wratten diep in de anus of vagina zitten, kan het moeilijker zijn om de wratten op te merken. Vaak worden de klachten bij vrouwen erger tijdens de zwangerschap of de menstruatie. Hierdoor zou je het dus ook kunnen merken.
De behandeling is simpel. Door met een vloeistof de wratten aan te stippen of de wratten door de dokter te laten schroeien, bevriezen of wegsnijden zijn de wratten zo weg. Wat echter het vervelende is aan deze wratten, is dat het virus lang in het lichaam blijft, waardoor ze vaak terugkomen. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans op terugkomst van de wratten.
Soa 5: Herpes
Herpes heeft vaak iets weg van een koortslip, maar dan op, in en rond de anus, penis en vagina. Ook deze soa wordt veroorzaakt door een virus. Vaak begint deze soa met een klein blaasje, wat uiteindelijk uit zal drogen en een korstje zal worden. Vaak verdwijnt dit korstje dan weer. Het komt echter vaker terug wanneer je weerstand laag is.
Zelfs wanneer je een condoom gebruikt, kun je herpes oplopen. Herpes kan namelijk ook buiten de condoomrand zitten en je kunt herpes overdragen door middel van je handen. Tevens kun je via orale seks ook herpes krijgen.
Als iemand een koortslip heeft, is het dus niet slim om deze orale seks bij jou uit te laten voeren.
Vaak merk je het niet wanneer je deze soa hebt. Je kunt wel enige klachten ervaren zoals: pijn bij het plassen, waterige afscheiding, branderige blaasjes en opgezette lymfeklieren in de vliezen. Echter kunnen deze klachten ook plaatsvinden door een andere oorzaak. Het is dus altijd slim om een soa-test te doen op het moment dat je deze klachten ervaart.
Soa 6: Hepatitis B
Ook hepatitis B is een soa en loop je dus op tijdens de seks. Het is een ernstige ontsteking van de lever. Sommige mensen laten zich inenten tegen hepatitis B, omdat het ernstige gevolgen kan hebben en mogelijk niet behandeld kan worden.
Symptomen van hepatitis B zijn: koorts, buikklachten, gewrichts- of spierpijn, gele verkleuring van de ogen en je huid en vermoeidheid. Hieronder vallen echter veel klachten die ook een andere oorzaak kunnen hebben. Ga dus altijd naar de dokter wanneer je deze klachten ervaart.
Vaak wordt hepatitis B vanuit zichzelf genezen, maar soms blijft het virus in je lichaam. In dat geval ben je een drager van dit virus voor de rest van je leven. In dit geval zal je behandeld worden in het ziekenhuis tegen het virus.
Soa 7: Hiv
Door het virus van hiv wordt je afweersysteem afgezwakt. Je lichaam heeft het daarom moeilijk bij het bestrijden van ziekteverwekkers. Wanneer je niet op tijd naar de dokter gaat met het hiv-virus, zal je uiteindelijk aids krijgen.
Het hiv-virus is echter goed te behandelen, wees er dus op tijd bij!
Hiv komt meestal vaker voor bij homo- en biseksuele mannen, omdat het risico veel groter is bij anale seks. Vaak krijg je griepachtige verschijnselen wanneer je het virus meedraagt. Ook kun je uitslag krijgen of diarree. Meestal krijg je de verschijnselen tussen de 1-6 werken na de infectie. Om zeker te weten dat je hiv hebt, is een hiv-test of soa test de enige optie.
Soa 8: Trichomonas
Ook trichomonas is een soa, maar deze soa is een van de minst ernstige en is gemakkelijk op te lossen. Vrouwen hebben vaak last van een afscheiding die anders ruikt dan normaal, pijn bij het plassen en een gezwollen, rode en pijnlijke vagina of schaamlippen.
Mannen hebben vaak last van een branderig gevoel bij het urineren en een geïrriteerde eikel en irritatie rond het plasgaatje. Daarnaast kunnen zij afscheiding krijgen uit de plasbuis. Voor de behandeling van trichomonas wordt maar een keer een dosis antibiotica gegeven en hierna moet je van deze soa genezen zijn!
Soa 9: Schaamluis
Schaamluis komt redelijk veel voor en is vaak al bekend onder de mensen. Het is een soa, maar de soa is niet gevaarlijk. Vaak is een schaamluis (of het platje) 1,5 tot 2,5 mm groot en is hij lichtbruin tot grijs van kleur. Schaamluizen hechten zich, net als normale luizen, vast aan de haren en zetten daar de eitjes af. Deze neten zijn vaak te zien als witte stipjes op de schaamharen.
De klachten zijn, net als op de hoofdhuid, enorme jeuk. Vaak zijn de luizen te vinden in het schaamhaar rond de anus en de geslachtsdelen. Ze kunnen ook te vinden zijn onder je oksel-, buik- en beenhaar of rond je navel.
De luizen zou je zelfs kunnen vinden in je wenkbrauwen of wimpers.
Deze soa kun je prima zelf behandelen door naar de apotheek te gaan en een middel te kopen tegen luizen. Om zeker te weten dat de luizen en de neten dood zijn, moet je de behandeling na een weekje nog een keer herhalen. Hierna zou je van de luizen af moeten zijn!
Soa 10: Schurft
Tot slot is er nog de soa schurft. Deze soa is erg vervelend, maar niet gevaarlijk of ernstig. Schurft is heel besmettelijk en kun je dus al krijgen door alleen te hebben geslapen in het bed van iemand die schurft heeft. Dit is dus niet per se een enkel seksueel overdraagbare aandoening.
De meest voorkomende klacht is dat je over het hele lichaam jeuk krijgt. De gangetjes van de schurftmijt zijn meestal de vinden bij de knieholten, onder de borsten, tussen je vinger en op je polsen. Bij je geslachtsorgaan kun je kleine bultjes krijgen (vaak rood/paarsige van kleur). Het jeuken zal niet helpen, omdat de schurftmijt onder de huid zit.
Voor de behandeling moet je naar een dokter toe. Deze zal je een speciale gel of crème geven die ervoor zal zorgen dat de schurft weggaat. Om zeker te weten dat het niet terugkomt, moet je je kleding en beddengoed heel goed wassen. Spullen die je niet kunt wassen moet je goed opbergen, zodat de schurftmijt zich niet kan verplaatsen.
2 tips voor veilig vrijen
Tip 1: Gebruikt altijd een condoom
Het enige wat je eigenlijk kunt gebruiken tegen een soa, is een condoom. Hierdoor wordt zowel de vagina als de penis beschermt tegen een soa. Zoals je hebt gelezen, is dit echter niet bij elke soa genoeg (herpes bijvoorbeeld). Tegen deze soa’s is het niet mogelijk om je echt goed te kunnen beschermen.
Vaak vinden mensen condooms vervelend. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende maten, soorten en smaken voor condooms dat er eigenlijk geen reden meer is om geen condoom te gebruiken. Er zijn daarnaast zowel vrouwen- als mannencondooms. Het zal je beschermen tegen soa’s en zal je daardoor ook veel zorgen en vervelende klachten besparen.
Tip 2: Doe allebei een soa-test
Voordat je zonder condoom seks wilt hebben met je partner, is het slim om beide een soa-test te doen. Met de uitkomst daarvan kun je zonder zorgen met elkaar seks hebben en lopen jullie beiden geen soa op. Met deze zekerheid zullen jullie je beiden fijner voelen tijdens en na de seks.
[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed
Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.
Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.
Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!
Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven: