12 Belangrijkste Oorzaken van Vroegtijdig Klaarkomen Uitgelegd + Tips

Te snel klaarkomen is een van de meest voorkomende seksuele aandoeningen. Ja, dat lees je goed: wanneer je structureel vroegtijdig klaarkomt (binnen twee minuten), kun je spreken van een aandoening. Met andere woorden, er is iets aan de hand als jij het nooit langer dan een paar minuten volhoudt. Maar hoe komt dat nou precies?

Dat ga ik je in dit artikel uitleggen! Ik bespreek namelijk de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig klaarkomen. Door de achterliggende reden van jouw probleem te identificeren, kun je het gerichter oplossen. Zo voorkom je dat je allerlei technieken toepast die eigenlijk niet bij de oorzaak van jouw premature ejaculatie passen. Lees dus snel verder!

Oorzaken van vroegtijdig klaarkomen: twee soorten

Als we kijken naar oorzaken van te snel klaarkomen, kunnen we eigenlijk twee categorieën onderscheiden: lichamelijke oorzaken en mentale oorzaken. Waarschijnlijk zijn lichamelijke oorzaken de eerste waar je aan denkt. Het is immers een ‘fout’ van je lichaam dat je te snel klaarkomt.

Dat klopt voor een deel; sommige mannen hebben inderdaad last van premature ejaculatie door lichamelijke oorzaken. Dit kunnen bepaalde ziektes zijn, maar ook tekenen van een ongezonde levensstijl.

Bepaalde gedragingen als roken en alcohol drinken kunnen je lichaam zo beïnvloeden dat je te snel klaarkomt.

Daarnaast spelen mentale oorzaken vaker een rol dan de meeste mannen denken. Zoals bij meerdere seksuele problemen zit de oorzaak vaak in je hoofd. Het kan lastig zijn om dit bij jezelf te ontdekken. Daarom heb ik hieronder de belangrijkste lichamelijke en mentale oorzaken op een rijtje gezet. Ik begin met de lichamelijke redenen van vroegtijdig klaarkomen.

6 lichamelijke oorzaken van te snel klaarkomen

Onder lichamelijke oorzaken van vroegtijdig klaarkomen vallen bepaalde aandoeningen, een ongezonde levensstijl, medicijngebruik en hormonale problemen. Lang niet al deze oorzaken zijn direct duidelijk aanwezig. Heb je dus een vermoeden dat een van deze oorzaken jou parten speelt? Breng dan een bezoek aan de dokter. Ik zal de volgende lichamelijk oorzaken toelichten:

 • Diabetes
 • Prostaataandoeningen
 • Medicijngebruik
 • Alcohol en roken
 • Ongezond dieet
 • Hormonale problemen

Oorzaak 1: Diabetes

Veel mannelijke diabetespatiënten hebben te maken met vroegtijdig klaarkomen. Deze seksuele aandoening komt dan ook veel vaker bij hen voor dan bij gezonde mannen (bron). Op welke manier diabetes precies vroegtijdig klaarkomen veroorzaakt, is nog onduidelijk.

Vroegtijdig klaarkomen is een lastig probleem, en diabetes heeft veel uitwerkingen in het lichaam.

Onderzoekers hebben bepaalde ideeën over hoe het komt dat mensen te snel klaarkomen door diabetes. Het is mogelijk dat diabetes de werking van het molecuul stikstofoxide vermindert. Stikstofoxide speelt een rol in het vaatstelsel en het sympathische zenuwstelsel, die van belang zijn voor vroegtijdig klaarkomen.

Daarnaast verstoort diabetes bepaalde hormoonspiegels, waaronder die van serotonine en dopamine. Disregulatie van serotonine en dopamine zijn gelinkt aan vroegtijdig klaarkomen (bron, bron). Echter zijn dit nog maar speculaties, dus een hele duidelijke directe link tussen diabetes en vroegtijdig klaarkomen is er nog niet.

Oorzaak 2: Prostaataandoeningen

Een volgende lichamelijke oorzaak van te snel klaarkomen zijn prostaataandoeningen. Mocht je het nog niet weten, je prostaat zorgt ervoor dat zaadcellen gemengd worden met prostaatvocht voordat je klaarkomt. Dit prostaatvocht houdt de zaadcellen in leven wanneer je klaarkomt en als ze zich in de vagina bevinden.

Een prostaatontsteking houdt in dat je prostaat simpelweg ontstoken is. Dit kan zorgen voor koorts, grote drang om te plassen, pijn bij het plassen en pijn bij het klaarkomen. Daarnaast kan de prostaatontsteking dus voor premature ejaculatie zorgen (bron).

Ook hier is de relatie tussen de prostaatontsteking en vroegtijdig klaarkomen niet helemaal duidelijk. Onderzoekers weten alleen dat de twee vaak samen voorkomen, en dat het ene probleem ernstiger is als het andere probleem dat ook is. Daarnaast kan behandeling van de prostaatontsteking helpen het probleem op te lossen. Heb je dus last van de eerdergenoemde symptomen, ga dan naar de dokter.

Oorzaak 3: Medicijngebruik

Hoewel er medicijnen bestaan om vroegtijdig klaarkomen tegen te gaan (die ik overigens niet aanraad, zie dit artikel), zijn er ook medicijnen die het probleem juist veroorzaken. Het vroegtijdig klaarkomen is een bijwerking van deze medicijnen.

Een voorbeeld hiervan is een medicijn tegen de ziekte van Parkinson. In een studie kwam naar voren dat mannen die medicijnen tegen deze ziekte namen, last kregen van vroegtijdig klaarkomen (bron). Zo zijn er nog wel meer medicijnen die vroegtijdig klaarkomen kunnen veroorzaken. Slik je dus bepaalde pillen? Kijk dan eens goed in de bijsluiter of te snel klaarkomen een bijwerking is.

Oorzaak 4: Alcoholgebruik

Alcoholgebruik is gelinkt aan zowel vroegtijdig klaarkomen als erectiestoornissen (bron). Alcohol zorgt ervoor dat je remmingen verminderen, en dat je minder controle hebt over je lichaam. Minder controle zorgt ervoor dat je ook niet meer kunt bepalen wanneer je klaarkomt.

Alcohol drinken is natuurlijk al ongezond, nu heb je des te meer reden om te stoppen.

Daarnaast verstoort alcohol ook je hormonale systeem en je bloedsomloop, welke een rol spelen bij vroegtijdig klaarkomen. Af en toe een biertje of wijntje op z’n tijd kan geen kwaad, maar het is zeker verstandig om te minderen. Drink niet elke dag en drink geen grote hoeveelheden alcohol op één gelegenheid. Dat is een goede manier om weer controle te krijgen over je orgasme!

Oorzaak 5: Ongezonde levensstijl

Een ongezonde levensstijl in het algemeen kan ook een oorzaak zijn van vroegtijdig klaarkomen. Veel vet en suikers eten en weinig bewegen wordt geassocieerd met verschillende lichamelijke problemen. Voorbeelden hiervan zijn verlaagd HDL-cholesterol, verhoogde bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel.

Deze aandoeningen worden samen ook wel het metabool syndroom genoemd. Hiervoor geldt weer dat het gelinkt is aan vroegtijdig klaarkomen (bron). Je kunt hier wat aan doen door meer te bewegen en gezonder te eten. Simpele dingen als de trap nemen in plaats van de lift, en te wandelen in plaats van de tram te pakken helpen al erg!

Oorzaak 6: Hormonale en neurotransmitterverstoringen

Uit onderzoek is gebleken dat mannen met bepaalde verstoringen in hun hormoonbalans last hebben van premature ejaculatie (bron). Bepaalde hormonen spelen een grote rol in het seksuele systeem en de voortplanting.

Door hormonen is het mogelijk dat je klaarkomt, dus ze kunnen ook je orgasme verstoren.

Daarnaast zijn neurotransmitters als serotonine en dopamine van belang bij vroegtijdig klaarkomen, zoals ik eerder al benoemde. Serotonine bijvoorbeeld verhoogt de drempel voordat je klaarkomt, terwijl dopamine deze drempels juist verlaagt. Wanneer jouw neurotransmitters niet helemaal in balans zijn, kan het zijn dat je vroegtijdig klaarkomt.

6 mentale oorzaken van vroegtijdig klaarkomen

Nu we de belangrijkste lichamelijke oorzaken van te snel klaarkomen hebben besproken, is het tijd voor de mentale oorzaken. Deze kunnen soms lastiger te ontdekken zijn, omdat je goed bij jezelf moet nagaan of ze op jou van toepassing zijn. Weet wel dat deze oorzaken minstens even belangrijk zijn als de lichamelijke! Ik zal de volgende mentale oorzaken bespreken:

 • Stress
 • Onzekerheid over je lichaam
 • Prestatiedruk in bed
 • Depressies en angststoornissen
 • Vervelende ervaringen met seks
 • Problemen met intimiteit

Oorzaak 7: Stress

Stress is een hele algemene term, die vaak gebruikt wordt om allerlei mentale processen te beschrijven. Ik wil vooropstellen dat een beetje stress normaal is. Het hoort erbij dat je het af en toe druk hebt, of dat je mentale druk ervaart. Pas wanneer je langdurig stress ervaart, wordt het een probleem en kan het vroegtijdige ejaculatie veroorzaken.

Door stress stijgt je bloeddruk en kan je hormonale balans verstoord raken. Daarnaast verhoogt stress de neiging van je lichaam om klaar te willen komen. Je hebt daarnaast minder controle over je lichaam wanneer je veel stress ervaart, wat ook premature ejaculatie niet bepaald helpt. Kortom, stress zorgt op veel manieren voor te snel klaarkomen.

Oorzaak 8: Onzekerheid over je lichaam

Ondanks dat ze het misschien niet zouden toegeven, zijn veel mannen onzeker over hun lichaam. Ze vinden zichzelf te dik, niet gespierd genoeg, of zijn onzeker over hun penisgrootte. Dit soort onzekerheden kunnen ook zorgen voor te snel klaarkomen. Wanneer je onzeker bent over je lichaam, ben je niet zelfverzekerd in bed en heb je minder controle.

Het kan in deze situatie goed zijn om met je partner te praten. Hij of zij vindt jou namelijk hoe dan ook aantrekkelijk, anders had je geen relatie! Daarnaast is het belangrijk om te weten dat penisgrootte nauwelijks uitmaakt voor de seks. Ten slotte, als je echt iets aan je lichaam wilt doen, kun je gaan sporten en gezonder gaan eten.

Oorzaak 9: Prestatiedruk in bed

Deze oorzaak lijkt een beetje op de vorige, in de zin dat hij ook stress veroorzaakt. Wanneer je een aantal keer te snel bent klaargekomen, kan dat een enorme druk op je leggen. Je wilt koste wat het kost voorkomen dat het nog een keer gebeurt. Helaas kom je dan in een soort vicieuze cirkel.

Hoe meer je je druk maakt over te snel klaarkomen, hoe groter de kans dat het gebeurt.

In dit geval kan het helpen om de seks wat te relativeren. Seks is geen competitie of een wedstrijd die je zo lang mogelijk vol moet houden. Bovendien zijn er een heleboel manieren om de seks leuk te maken, zonder dat je de penetratie urenlang hoeft vol te houden. Praat er daarnaast over met je partner: hij of zij kan je helpen om minder druk te voelen in bed.

Oorzaak 10: Depressies en angststoornissen

Mentale stoornissen zoals depressies en angststoornissen kunnen ook een oorzaak van premature ejaculatie zijn (bron). Dit soort stoornissen gaan namelijk gepaard met verstoringen van je neurotransmitters. Ik heb eerder al uitgelegd hoe deze storingen tot premature ejaculatie kunnen leiden.

Bij een depressie heb je namelijk last van verminderde serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die er o.a. voor zorgt dat je je gelukkig voelt, zin hebt in seks en die een rol speelt bij veel cognitieve processen. Wanneer er minder van deze neurotransmitter in je hersenen rondgaat, voel je je depressief en kun je last krijgen van vroegtijdig klaarkomen.

Een gevolg hiervan is dat antidepressiva je niet alleen helpen om je minder depressief te voelen, maar ook om je orgasme uit te stellen. Er zijn daarom zelfs pillen op de markt gebracht die gebaseerd zijn op antidepressiva, speciaal voor vroegtijdig klaarkomen. Hoewel ik tegen het gebruik van antidepressiva zonder depressie ben, kan het zeker geen kwaad om ze te slikken bij een depressie.

Oorzaak 11: Vervelende ervaringen met seks

Sommige mannen die te snel klaarkomen, hebben in het verleden nare ervaringen met seks gehad. Ze zijn bijvoorbeeld seksueel misbruikt, of hebben in hun opvoeding meegekregen dat seks en masturbatie iets slechts zijn. In hun latere leven kan dit doorwerken in premature ejaculatie.

Dit is een vervelende oorzaak, omdat je hem vaak niet in je eentje kunt oplossen.

Wanneer jij vroeger vervelende ervaringen met seks hebt gehad, kan het verstandig zijn om naar de seksuoloog te gaan. Als je een partner hebt, ga dan met zijn tweeën. Het is heel belangrijk dat jullie samen leren om intiem te kunnen zijn. Een seksuoloog kan je helpen om je langzaam meer op je gemak te voelen bij seks, en je orgasme hierdoor uit te stellen.

Oorzaak 12: Problemen met intimiteit

Deze oorzaak is deels gerelateerd aan de vorige. Een aantal mannen heeft niet per se nare ervaringen met seks, maar wel met intimiteit. Zij durven zichzelf niet bloot te geven aan hun partner, of vinden het moeilijk om lichamelijk intiem met de ander te zijn. Dit leidt tot nerveuze gevoelens, stress, en hierdoor komen ze te snel klaar.

Dat te snel klaarkomen helpt natuurlijk niet – je krijgt dan het gevoel dat je iets verkeerd doet. Dit bevestigt je negatieve beelden over intimiteit alleen maar. Ook in dit geval kan een seksuoloog of psycholoog je helpen om meer intiem te worden met je partner. Het kan lastig zijn om je problemen te bespreken met een vreemde, maar geloof mij maar als ik zeg dat het je heel erg kan helpen!

Unieke Aanpak om Vanavond al 30 Minuten Langer uit te Houden

Chris Coster heeft een ebook geschreven waarin hij de exacte stappen en specifieke instructies geeft om te snel klaarkomen (vroegtijdige ejaculatie) compleet te verbannen en eindelijk te genieten van geweldige seks met je partner.

Klik op de link om meer te weten te komen over de methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *