7 Beste Manieren Om Ejaculatio Praecox Te Voorkomen

Ejaculatio praecox, ook wel premature ejaculatie of simpelweg vroegtijdig klaarkomen genoemd. Als jij er mee te maken hebt, dan weet je dat dit een zeer vervelend probleem is, wat een enorme invloed op je seksleven heeft. Je zult er alles aan willen doen om het op te lossen. Indien je er echter nog niet mee te maken hebt, dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met het voorkomen ervan. Er zijn een heleboel manieren om de kans op vroegtijdig klaarkomen zo klein mogelijk te houden, en geloof me, dat is de moeite meer dan waard. In dit artikel zal ik je hiermee helpen. Ik ga je uitleggen wat de beste manieren zijn om vroegtijdig klaarkomen te voorkomen, zodat je hopelijk nooit met dit probleem te maken krijgt. Het gaat om de volgende 7 manieren:

  1. Stop met roken
  2. Drink zo min mogelijk alcohol
  3. Verminder de hoeveelheid stress in je dagelijkse leven
  4. Doe Kegeloefeningen om je PC-spier te versterken
  5. Zorg voor voldoende lichamelijke beweging
  6. Masturbeer enigszins regelmatig
  7. Oefen met de start-stoptechniek

Manier 1: Stop met roken

Ik hoop dat ik je vandaag de dag niet meer hoef uit te leggen dat roken ongezond is, want dat weten we inmiddels al tientallen jaren. Wanneer je rookt, zal je bovendien ook wel weten dat dit tot seksuele problemen kan leiden. Dit staat namelijk in koeienletters op bepaalde sigarettenverpakkingen vermeld. Dat roken ook kan leiden tot ejaculatio praecox, zal je daarom vast niet verbazen.

Voor het seksueel presteren van een man is er weinig zo belangrijk als een goede bloedsomloop. Het roken van tabak is hier funest voor. De nicotine in sigaretten zorgt ervoor dat je aderen vernauwen, en bovendien krijg je minder zuurstof binnen, waardoor je bloed ook nog eens minder zuurstof bevat. Je kan je vast wel voorstellen dat dit niet bepaald gezond voor je is.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dan ook keer op keer dat roken de kans op vroegtijdig klaarkomen flink verhoogt. Ook jonge mannen hebben een veel hogere kans dat ze te snel klaarkomen als ze roken, terwijl seksuele problemen normaal gesproken meestal pas op een hogere leeftijd de kop opsteken (bron).

“Een lichaam vol rotzooi werkt nu eenmaal een stuk slechter.”

Mijn advies is om volledig te stoppen met roken. De verhoogde kans op ejaculatio praecox is niet eens de belangrijkste reden hiervoor, maar wel een reden die op zichzelf genoeg zou moeten zijn. Ik snap dat er vaak verslaving in het spel is bij mensen die roken; in dat geval zou ik je aanraden om professionele hulp te zoeken.

Manier 2: Drink zo min mogelijk alcohol

Nog zoiets waarvan we eigenlijk allemaal wel weten dat het ongezond is: het drinken van alcohol. Wat alcohol betreft zijn er echter veel minder mensen die weten dat het kan leiden tot seksuele problemen. Misschien komt dit doordat er op alcoholflessen niet dezelfde waarschuwingen staan als op pakjes sigaretten, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. Het drinken van alcohol kan namelijk wel degelijk leiden tot vroegtijdig klaarkomen.

“Alcohol drinken kan ontzettend leuk zijn, maar het blijft eigenlijk gewoon vergif.”

Dit is meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Het onderzoek wat mij het meest de ogen heeft geopend, is gedaan onder alcoholisten. Onder de normale bevolking heeft slechts 20 tot 30% van alle mannen last van vroegtijdig klaarkomen. Onder dit groepje alcoholisten had echter maar liefst 70% last van één of meerdere seksuele problemen. Het probleem dat het meest voorkwam was ejaculatio praecox.

Het gezondst zou natuurlijk zijn om helemaal te stoppen, maar omdat alcohol zo ontzettend vervlochten is met onze cultuur, snap ik dat dit maar weinig mensen lukt. Wat ik je daarom wél ga aanraden, is om veel minder te drinken, het liefst zo min mogelijk! Een glaasje per dag moet kunnen, en alcohol is een stuk minder verslavend dan tabak. Als je van jezelf weet dat je het niet bij één of twee glaasjes kan houden, dan zou ik je echter wél aanraden om volledig te stoppen.

Ook hier kan het zo zijn dat er verslaving in het spel is, en in dat geval is het heel moeilijk om echt te stoppen. Ook in dit geval is professionele hulp je beste optie. Als het gaat om het omgaan met een verslaving, kun je jezelf simpelweg niet vertrouwen, en heb je dus meestal hulp van buitenaf nodig.

Manier 3: Verminder de hoeveelheid stress in je dagelijkse leven

Als mensen bepaalde fysieke ongemakken, zoals bijvoorbeeld vroegtijdig klaarkomen, willen voorkomen, dan doen ze dat vaak door hun lichamelijke gezondheid te verbeteren. Op zichzelf is daar niks mis mee (zoals ik later in dit artikel nog zal benadrukken). Wat je echter ook zeker niet mag onderschatten, is het belang van psychologische factoren.

Lichamelijke factoren zijn natuurlijk ook belangrijk, maar psychologische factoren zijn in het merendeel van de gevallen de oorzaak van seksuele problemen. De belangrijkste van die psychologische factoren is stress. Stress is namelijk de meest voorkomende oorzaak van seksuele problemen, en kan onder andere zorgen voor ejaculatio praecox (bron).

“Als je een erectie kan krijgen door psychologische factoren, waarom zou je er dan niet (te vroeg) door kunnen klaarkomen?

Als je dus wil voorkomen dat je last krijgt van ejaculatio praecox, dan is het belangrijk dat je zorgt voor minder stress in je dagelijkse leven. In het moderne leven hebben we met meer stress dan ooit te maken, en al die vormen van stress zijn slecht voor je, en kunnen ervoor zorgen dat je seksuele problemen ontwikkelt. Er bestaat dus niet zoiets als “gezonde stress”.

Voor veel mensen is meditatie een uitkomst wanneer ze last hebben van stress. Dit kan helpen je hoofd leeg te maken, waardoor je stressvolle gedachten even kan vergeten. Hierna kun je al je verplichtingen en deadlines ook beter relativeren, waardoor ze je minder stress opleveren. Daarnaast kan het ook helpen om beter te plannen, zodat je niet op het laatste moment gestrest hoeft te zijn om dingen af te krijgen.

Manier 4: Doe Kegeloefeningen om je PC-spier te versterken

Hoewel psychologische factoren zoals net gezegd een grote rol spelen bij vroegtijdig klaarkomen, is het natuurlijk ook een lichamelijk proces. Er zijn dus ook een heleboel lichamelijke factoren die de kans kunnen vergroten of juist verkleinen dat je met dit probleem te maken krijgt. Eén van die factoren is de sterkte van je PC-spier.

Dit is een spier waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, maar die van enorm belang is voor seksuele processen. Wanneer je jouw PC-spier traint, dan zul je beter in staat zijn om je orgasme te controleren. Een goed getrainde PC-spier zorgt er daarom voor dat je minder kans op ejaculatio praecox hebt. Dit is overigens wetenschappelijk bewezen (bron).

“Kegeloefeningen voorkomen niet alleen vroegtijdig klaarkomen, maar ook incontinentie en erectiestoornissen.”

Het trainen van je PC-spier kun je doen met zogenaamde Kegeloefeningen. Een Kegeloefening is niks anders dan het aanspannen van je PC-spier gedurende enkele seconden. Misschien weet je niet hoe dat moet, omdat je niet eens weet waar die spier eigenlijk zit. Je kan de spier vinden door te doen alsof je je plas ophoudt, want ook daarvoor gebruik je jouw PC-spier.

Ik zou je aanraden om zo’n 10 Kegeloefeningen per dag te doen, achter elkaar, waarbij je je PC-spier 10 seconden aangespannen houdt per oefening. Deze aantallen moet je iets opschroeven als je merkt dat het erg makkelijk begint te worden. Je moet jezelf immers wel blijven uitdagen, want als je PC-spier niet meer wordt uitgedaagd, dan ben je hem niet effectief aan het trainen.

Manier 5: Zorg voor voldoende lichamelijke beweging

Zoals ik net al zei, kun je de kans op vroegtijdig klaarkomen minimaliseren door ervoor te zorgen dat je lichaam goed werkt. Dit betekent dus dat je lichamelijke gezondheid van groot belang is. Indien je fysiek ongezond bent, dan zie je bijna altijd dat er ook seksuele problemen ontstaan. In dat kader zou ik iedereen die bang is voor vroegtijdige ejaculatie aanraden om meer te bewegen.

“Je lichaam is een soort machine, en als je een machine verwaarloost, dan gaat hij steeds slechter werken.”

Wanneer je meer gaat sporten, zul je je niet alleen gezonder gaan voelen, maar loop je ook een aanzienlijk lagere kans op vroegtijdig klaarkomen. Reden genoeg om een wat actievere levensstijl op te bouwen! Op zich is iedere vorm van sport geschikt voor het tegengaan van vroegtijdig klaarkomen, maar aerobics en cardio zijn hiervoor in het bijzonder geschikt.

Dat komt ten eerste doordat cardio en aerobics zeer goed zijn voor je bloedsomloop. En die is weer van groot belang voor je seksuele functioneren. Een slechte bloedsomloop kan niet alleen leiden tot premature ejaculatie, maar bijvoorbeeld ook tot een erectiestoornis. Je kan dus maar beter zorgen dat je bloed efficiënt door je lichaam gepompt wordt.

Ten tweede zijn cardio en aerobics uitstekend voor het verbeteren van je conditie. Vroegtijdig klaarkomen is soms een kwestie van een slecht uithoudingsvermogen. Als jij binnen een paar minuten al volledig buiten adem bent, dan laten je hersenen je maar ‘gewoon’ klaarkomen, zodat je niet nog verder uitgeput raakt.

Manier 6: Masturbeer enigszins regelmatig

Veel mannen herkennen het volgende scenario wel: je hebt je vriendin heel lang niet gezien, en in de tussentijd heb je met niemand seks gehad en ook niet gemasturbeerd. Zodra je weer seks hebt met je vriendin, is het binnen enkele minuten gedaan. Dit overkomt ook een hoop mannen die het normaal behoorlijk lang volhouden in bed, en het geeft aan waarom het belangrijk is om met enige regelmaat te masturberen.

Dit heeft te maken met de gewenning die optreedt als je vaker masturbeert of seks hebt. Als je maar eens in de zoveel tijd seks hebt, en verder amper masturbeert, dan zul je de seksuele prikkels tijdens seks als heel heftig ervaren. Je brein is dan al snel zó overprikkeld dat het’t signaal afgeeft dat je moet klaarkomen, en dan heb je dus een vroegtijdig orgasme.

Door te masturberen kun je wennen aan die seksuele prikkels. Wanneer je jezelf vaker aan dat soort prikkels blootstelt, dan gaan je hersenen er minder heftig op reageren. Je wordt er dan dus minder gevoelig voor. Het punt waarop de prikkels zo heftig zijn dat je je orgasme niet meer kan tegenhouden, vindt dan steeds later plaats. Je komt op die manier steeds later klaar.

“Alles went, hoe heftig het ook is.”

Overigens wil ik ook weer niet zeggen dat je drie keer per dag rukkend achter je laptop moet zitten, want dat kan juist averechts werken. Indien je té vaak masturbeert, dan kun je je hersenen juist weer aanleren om te snel klaar te komen. Ik zou je daarom aanraden om in elk geval een paar keer per week te masturberen, maar ook niet meer dan één keer per dag.

Manier 7: Oefen met de start-stoptechniek

Deze manier bouwt een beetje voort op de manier die ik net besprak. De start-stoptechniek bestaat namelijk in de basis uit masturberen, maar dan op zo’n manier dat je jezelf oefent in je orgasme uitstellen. Dit kan een behandelmethode zijn voor mannen die al last hebben van ejaculatio praecox, en het kan het tevens helpen voorkomen.

De naam geeft eigenlijk al wel een beetje aan hoe het in zijn werk gaat: je masturbeert tot het moment dat je bijna klaarkomt. Je laat je penis vervolgens even helemaal rust, en dan ga je weer verder met masturberen. Dit doe je enkele keren, zodat je dus een stuk later klaarkomt dan gebruikelijk. Op deze manier train je je hersenen als het ware om later klaar te komen. Op een gegeven moment krijgen je hersenen namelijk de boodschap door die je probeert te versturen: blijkbaar wil je niet te snel klaarkomen, en dus gaan je hersenen later het signaal afgeven om klaar te komen. Vroegtijdig klaarkomen zit er dan niet meer in!

Unieke Aanpak om Vanavond al 30 Minuten Langer uit te Houden

Chris Coster heeft een ebook geschreven waarin hij de exacte stappen en specifieke instructies geeft om te snel klaarkomen (vroegtijdige ejaculatie) compleet te verbannen en eindelijk te genieten van geweldige seks met je partner.

Klik op de link om meer te weten te komen over de methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *