5 Redenen Waarom Naspel Nodig Is voor een Goed Seksleven

Je bent klaar voor een heerlijk sensueel avondje. Jullie zitten op de bank een film te kijken, maar eigenlijk ben je met je hoofd heel ergens anders. Je begint langzaam de knoopjes van de blouse van je partner los te maken en streelt diens lichaam met je warme handen. Voor jullie het weten zijn de kleren uit…

De seks is fantastisch, vol passie en sensatie. Het blijft niet bij de bank, op een gegeven moment liggen jullie met z’n tweeën in bed de liefde te bedrijven. Eerst komt zij klaar, dan hij… En wat dan? De meeste stellen gaan gelijk slapen of andere dingen doen, terwijl naspel juist een van de belangrijkste delen van seks is! Weten waarom? Lees dan snel verder!

Wat is naspel precies?

Onder naspel verstaan we alle handelingen van fysieke intimiteit na de geslachtsgemeenschap (meestal na een orgasme). naspel1Stelletjes kunnen dus erg verschillen in wat ze precies aan naspel doen. Sommige koppels houden gewoon van samen knuffelen met een lekker muziekje erbij, terwijl anderen wat actiever zijn en bijvoorbeeld elkaars erogene zones schoonlikken.

Het gaat erom dat de seks niet ophoudt na de penetratie of na een orgasme. Sterker nog, sommige mensen vinden het naspel juist het fijnste deel van de seks!

Jullie kunnen nog lekker intiem zijn samen en even de wereld om je heen vergeten.

Al is het maar om even bij te komen van de fantastische seks die jullie even daarvoor hebben gehad.

Misschien denk je wel: “maar wat heeft dat beetje knuffelen na de seks nou voor zin? Je kunt toch beter nuttige dingen gaan doen, of gewoon gaan slapen? De seks is immers al geweest, wat valt er daarna nog te behalen?” In dit artikel wil ik juist beargumenteren waarom naspel ontzettend belangrijk is voor een goed seksleven.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Reden 1: Naspel versterkt jullie band

Je weet vast wel hoe belangrijk seks is in een relatie. Veel relatiebreuken gingen vooraf door (onder andere) een slecht seksleven. Koppels hadden weinig aandacht meer voor elkaar, seks werd een verplichting of kwam helemaal niet meer voor. Kortom, er was te weinig genegenheid tussen de twee.

Naspel is de perfecte manier om jullie intimiteit te versterken. Het naspel is de perfecte manier om samen te doen wat jullie allebei prettig vinden. Hoewel we het zo vaak benadrukken, wordt seks helaas niet altijd als leuk ervaren, maar als een prestatie. Bij het naspel is alle druk weg – jullie hoeven nu echt niet meer te presteren.

Seksuologen Halpern en Sherman hebben onderzocht wat mannen en vrouwen precies willen bij het naspel. Daaruit kwam, verrassend genoeg: hetzelfde! Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw partner geen zin heeft in naspel, of andere dingen wil dan jij. Iedereen wil wel het liefst knuffelen en over koetjes en kalfjes praten na de seks.

Zelfs eeuwen geleden wisten ze dit al. De Kama Sutra beschrijft namelijk dat ‘extase en zelfvertrouwen van twee partners groeien als ze elkaar knuffelen en strelen na de seks’. Het naspel is de perfecte gelegenheid om op een meer genegen manier je liefde aan je partner te tonen. Geen ruige seks, maar zachte knuffels en lieve woordjes.

Reden 2: Naspel vermindert negatieve gevoelens na seks

Ken je dat gevoel? naspel2Het gevoel dat je direct na de seks (of zelfs masturbatie) een soort ‘leeg’ vanbinnen bent? Vlak na de seks kun je je erg kwetsbaar voelen. Het is ook daarom dat naspel zo’n fantastische uitwerking heeft op je relatie. Met name vrouwen kunnen zich erg raar voelen na de seks, vooral als deze niet genoeg voldoening gaf.

Hier is zelfs een naam voor: “post coital depression” (depressie na geslachtsgemeenschap). Om het ‘depressie’ te noemen vind ik wat overdreven, maar de term komt wel in de buurt van het gevoel dat je kunt hebben na de seks.

Juist op dat moment is het belangrijk om intiem te zijn met je partner en nogmaals je liefde voor de ander te uiten.

Dit geldt ook als de seks niet helemaal naar verwachting was. Hoe lang je ook een relatie kunt hebben, soms is de seks ongemakkelijk of gaat er iets mis. Tijdens het naspel kun je daar gewoon om lachen! Je moet seks ook weer niet te serieus nemen, het is een manier om samen te genieten en dat kan niet altijd even goed gaan.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Reden 3: Naspel kan stress verminderen

Tegenwoordig gaat het leven steeds sneller. Door onze mobiele telefoons zijn we constant bereikbaar en krijgen we meer informatie binnen dan ooit tevoren. Niet zo gek dus dat sommige mensen gelijk naar hun telefoon grijpen na de seks – wie weet wat voor belangrijke berichten je gemist hebt!

Dat is juist precies hoe het niet moet. Ik snap dat de werkdruk in deze tijd erg hoog kan liggen – juist daarom moet je genieten van het lege moment dat naspel heet. Even geen telefoontjes, meldingen, mailtjes of berichtjes; gewoon jij en je partner. Dit kan aan het begin even wennen zijn, want je weet dat je veel dingen moet doen.

Na een tijdje ga je het naspel echter waarderen. Je merkt dat je even echt tot rust kunt komen en niet direct weer aan de slag hoeft. Zeker met wat fijne knuffels, kusjes en lieve uitspraken ga je het naspel steeds fijner vinden. En die stress? Die is er steeds minder, want hoe kun je nou stress hebben als je heerlijk ligt na te genieten van de seks!

Reden 4: Tijdens naspel kunnen jullie het over seks hebben

Dit klinkt misschien als een gekke reden; je kunt het toch altijd over seks hebben?naspel3 Ga echter eens na bij jezelf: op welke momenten kun je nou écht over seks praten, zonder dat het toch een beetje ongemakkelijk of onhandig is? Juist, nauwelijks! Of het komt op een ongeschikt moment, of jullie zijn met anderen samen, of dit, of dat…

Bij het naspel hebben jullie net seks gehad – je kunt er dus niet omheen. Jullie liggen waarschijnlijk nog naakt naast elkaar, bij te komen van het vrijen. Dat is het ideale moment om nog eens aan je partner te vertellen dat je het zo lekker vindt als hij je bij je borsten pakt, of dat zij zo heerlijk kreunt tijdens de seks.

Stellen geven elkaar te weinig complimentjes over de seks, terwijl ze er ook vaak onzeker over zijn. Daarom raad ik je aan om dit lekker bij het naspel te doen. Je kunt dan ook goed vertellen wat je nog eens graag zou willen doen. Jullie zijn allebei nog redelijk geil (ook al voelt het niet altijd zo), dus kun je prima dit soort wensen uitspreken.

Reden 5: Je kunt het naspel op jouw manier invullen

Zoals ik al zei, is er geen ‘ideaal’ naspel.

Je kunt precies doen waar jullie zin in hebben.

naspel4Houden jullie veel van knuffelen en zoenen, zonder al te veel te zeggen? Ga je gang! Zijn jullie meer mensen die de seks ‘nabespreken’? Prima! Of springen jullie het liefst samen onder de douche om je af te spoelen? Het mag allemaal – zolang jullie het maar leuk vinden.

Wat niet alle mensen realiseren, is dat je elkaar ook bij de erogene zones kunt aanraken. Dit geeft niet per se het signaal af dat je opnieuw seks wilt hebben, maar kan ook gewoon lekker zijn. Vooral vrouwen zijn na de seks niet gelijk ‘afgekoeld’ zoals mannen – de juiste aanrakingen kunnen heerlijk zijn voor haar.

Voordat je komt met: “Maar mijn partner en ik willen juist graag dingen doen na de seks”; iedereen kan genieten van naspel en zou dat ook moeten. Probeer het in elk geval eens uit! De eerste keer kan het onwennig zijn als je het nooit doet, maar ik beloof je dat je er snel genoeg aan gewend raakt. Je gaat het snel waarderen!

Do’s en don’ts bij naspel

Ten slotte geef ik je nog wat do’s en don’ts voor het naspel. Je hoeft niet álle do’s op te volgen, kies alleen degene die jullie fijn vinden. Vermijd wél alle don’ts; deze verpesten de sfeer van het naspel en kunnen zorgen dat het heel averechts werkt.

Do’s bij naspel:

 • Elkaar knuffelen of lepeltje-lepeltje liggen;
 • Kusjes geven, waar je maar wilt;
 • Praten over hoe goed de seks was;
 • Samen douchen of in bad;
 • Samen naakt een glaasje wijn drinken;
 • Zeggen hoeveel je van de ander houdt (kan niet vaak genoeg!);
 • Seksuele fantasieën bespreken;
 • Elkaar op spannende plekken aanraken;
 • Elkaars edele delen schoonlikken;
 • Dirty talk;
 • Samen een filmpje kijken onder de dekens.

naspel5

Don’ts bij naspel:

 • Gelijk je telefoon pakken;
 • Direct wegvluchten naar de wc of de douche;
 • Klagen over de seks;
 • Je partner vergelijken met een van je exen;
 • Over niet-romantische zaken praten, zoals financiën of werk;
 • In slaap vallen;
 • Naspel als een verplichting zien (dan werkt het namelijk niet!).

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *