Vaginisme Oplossen? 8 Tips van Specialisten

Er zijn wereldwijd veel vrouwen die last hebben van vaginisme, een lichamelijke aandoening waarbij de vagina onvrijwillig samentrekt tijdens de geslachtsgemeenschap. Het treedt meestal op bij de seks, maar kan ook optreden bij bijvoorbeeld het inbrengen van een tampon, een menstruatiecup of vingers. Hoewel vaginisme niet gevaarlijk is, kan het de seks pijnlijk of zelfs onmogelijk maken. Veel vrouwen lijden daarom in stilte aan symptomen waarover moeilijk te praten valt.

Deze stoornis wordt in verband gebracht met seksueel misbruik of trauma, pijnlijke seksuele ontmoetingen in het verleden en emotionele factoren, hoewel er in sommige gevallen geen directe oorzaak kan worden gevonden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen voor verschillende soorten vaginisme. In deze blog bespreken we de oorzaken en symptomen van vaginisme, en hebben we de 8 beste behandelingsmethoden en oefeningen voor deze lichamelijke aandoening op een rijtje gezet.

Hoe wordt vaginisme ervaren?

Vaginale spasmen die voorkomen bij vaginisme kunnen worden omschreven als onwillekeurige samentrekkingen van de spieren in de vagina. De bekkenpijn die hiermee gepaard gaat, maakt geslachtsgemeenschap en gynaecologisch onderzoek niet alleen moeilijk of onmogelijk, maar zoals in de introductie al is opgemerkt, kan het ook het gebruik van tampons of menstruatiecups compliceren. Sommige vrouwen beschrijven hun vagina als een stenen muur bij het anticiperen op of beginnen met penetratie.

In ieder geval heeft een vrouw met deze aandoening geen directe controle over de vaginale spierbeweging. Het is zelfs mogelijk dat een vrouw zich er niet eens van bewust is dat spierreacties of vaginale spanning problemen bij het inbrengen veroorzaken. Het gebrek aan kennis van het probleem kan ertoe leiden dat een vrouw minder snel geneigd is om een adequate oplossing te zoeken en liever seks vermijdt.

Er zijn verschillende soorten vaginisme. Vaginisme kan worden onderverdeeld in primair en secundair vaginisme.

  • Er is sprake van primair vaginisme wanneer een vrouw geen insertieve seks kan hebben als gevolg van onvrijwillige spanning van de vaginale spieren.
  • Vrouwen met secundair vaginisme konden vroeger seks met penetratie hebben, maar kunnen dat nu niet meer.

Deze vernauwing van de vagina kan in sommige gevallen branderigheid, pijn en tintelingen veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap, maar kan er ook toe leiden dat de vaginaopening zich bijna volledig “sluit”, waardoor de man zijn penis niet of slechts beperkt kan inbrengen. Vaak moet de geslachtsgemeenschap worden gestopt vanwege de pijn en het ongemak.

Deze aandoening kan echter ook dusdanig mild zijn dat het mogelijk is om de penis in de vagina in te brengen, maar kan ook zo ernstig worden dat de pijn zo intens en beangstigend is dat de vrouw de vagina niet eens kan aanraken. Vaginisme verhindert een stel niet alleen om een bevredigend seksleven te hebben, maar het kan ook de reden zijn dat een relatie stukloopt. Dit kan leiden tot problemen met het zelfbeeld, omdat een vrouw kan denken dat er iets mis is met haar.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Wat veroorzaakt vaginisme?

Het is belangrijk de oorzaken van vaginale spanning te begrijpen om mogelijke oplossingen te kunnen vinden. De factoren die resulteren in vaginisme houden vaak verband met een angst voor seksuele activiteit, veroorzaakt door bijvoorbeeld een strenge seksuele opvoeding in een gezin met een sterk religieuze inslag. Het kan ook te wijten zijn aan de angst van de vrouw voor geslachtsgemeenschap, seksueel overdraagbare aandoeningen of zwangerschap.

De mentale sensatie van vaginisme gaat gepaard met bewuste (of onbewuste) pijn wanneer een vrouw probeert iets in de vagina probeert in te brengen. Dit soort pijn leidt tot meer angst en vaginale spanning, wat op zijn beurt leidt tot meer pijn. De vrouw raakt vervolgens verstrikt in een cyclus van angst en pijn, die ze zelf onbewust veroorzaakt. Vaak worden deze oorzaken omschreven als primair vaginisme.

In het geval van secundair vaginisme heefteen vrouw die normaal gesproken pijnloze vaginale penetratie ervaarde, op een bepaald moment pijn tijdens de penetratie. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld medische aandoeningen, trauma’s, problemen in de relatie, een bevalling of een operatie. In het algemeen wordt secundair vaginisme niet geassocieerd met angst.

Uit dit allen kan worden geconcludeerd dat een vrouw vaak onbewust in bedwang wordt gehouden door seksuele stress. Dit kan vele oorzaken hebben en is vaak een combinatie van lichamelijke en psychologische factoren die vrij mysterieus, frustrerend en onaangenaam kan zijn voor vrouwen en hun partners.

Vaginisme oplossen: emoties begrijpen en aanvaarden

Vaginisme zal vaak gevoelens van schaamte, eenzaamheid, verlegenheid, angst, frustratie of verdriet oproepen. De emoties die teweeg worden gebracht bij vaginisme, kunnen ertoe leiden dat een vrouw begint te aarzelen om (medische) hulp te zoeken. Als gevolg daarvan kan een vrouw zich beginnen af te zonderen en seksuele relaties vermijden.

Emoties die spelen, zoals schaamte en verlegenheid, kunnen resulteren in een uitstel van oplossingen, terwijl bewustwording van het probleem juist resulteert in kortere behandeltijden en minder emotionele belasting.

Een vrouw met vaginisme moet leren deze angst onder ogen te zien, er zonder schaamte over te praten en bewust naar oplossingen te zoeken. Er zijn namelijk verschillende behandelingen voor vaginisme die onder verschillende noemers geplaatst kunnen worden, zoals cognitieve gedragstherapie, bekkenbodemoefeningen, mindfulness, fysiotherapie, en seksuele en relationele therapie. Laten we eens kijken hoe deze oplossingen ons lichaam en onze geest kunnen doen ontspannen, om vaginisme tot een probleem van het verleden te maken.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

1. Ademhaling door de maag

In tegenstelling tot de borstademhaling, activeert de diepe, bewuste buikademhaling, ook wel diafragmatische ademhaling genoemd, het parasympatisch zenuwstelsel en ontspant het de spieren in de buikholte die naar het bekken leiden. Om deze ademhaling te oefenen, ga je op je rug liggen, leg je je handen op je buik en blaas je je buik op als een ballon bij de inademing, en laat je hem zakken naar je ruggengraat bij de uitademing. Doe dit voor minstens 10 ademhalingen, drie keer per dag.

Aangezien het vaak voorkomt dat je onbewust teruggaat naar de korte borstademhaling, moet je gedurende de dag opletten wanneer je a) je adem inhoudt en b) via je buik ademt. Laat je buik los, ontspan je buikspieren en adem weer diep in. Dit vereist aanwezigheid en aandacht gedurende de hele dag, niet alleen tijdens de yogabeoefening.

2. De vlinderadem

Het kan voorkomen dat we veel spanning ervaren in de binnenkant van de dijen, die zich vervolgens uitbreidt naar het bekken. Door de binnenste dijspieren te strekken en te ontspannen, maak je het heupgewricht flexibeler en kun je het bekken op natuurlijke wijze laten ontspannen en zachter maken. Dit is een oefening die ook wel de Yin-yoga-stretch wordt genoemd, en die gedaan kan worden terwijl je op de bank TV kijkt of zit op de grond.

  • Begin deze oefening door jouw knieën te openen.
  • Plaats de hielen van één been (of allebei, afhankelijk van je lenigheid) voor jouw lies, waarbij je jouw benen in een lichte buiging houdt.
  • Houd deze positie drie tot vijf minuten vol en oefen dit ten minste één keer per dag.
  • Gebruik hierbij de diepe buikademhaling en ontspan bewust de bekkenspieren terwijl je de stretch probeert vast te houden.

3. Ga naar een fysiotherapeut voor je bekkenbodemspieren

Als je last hebt van chronisch vaginisme, dan kan het misschien ook helpen om naar de fysiotherapeut te gaan voor jouw bekkenbodemspieren. Middels een therapeutische massage van de bekkenspieren kun je de spanning loslaten, of jouw fysiotherapeut kan je laten zien hoe je de bekkenbodemspieren op de juiste manier kunt activeren (door middel van zogeheten Kegeloefeningen).

4. Gebruik een vaginale dilatator

Naast het ontspannen van de bekkenbodemspieren door oefeningen en massages, kunnen vaginale dilatatoren helpen om pijnlijke penetratie te verhelpen. Een dilatator is een staafje of cilinder van kunststof of siliconen met een afgerond uiteinde, en kan in de vagina worden ingebracht. Dit kan helpen het weefsel te rekken en de bekkenbodemspieren te leren ontspannen en versterken. Ze worden gebruikt om pijn en angst tijdens of voor de seks te verlichten bij vrouwen die aan vaginisme lijden.

Vaginale dilatatoren zijn verkrijgbaar in sets in verschillende maten. Bij het gebruik ervan begin je vanzelfsprekend met het inbrengen van de kleinste maat, wat comfortabel en niet pijnlijk moet aanvoelen. Op het moment dat je geen druk en pijn meer voelt, kun je proberen een grotere maat in te brengen.

Gedurende 5 á 15 minuten breng je de dilatator zachtjes in jouw vagina in. Begin bij het puntige uiteinde van de staaf en masseer zachtjes de ingang van je vagina. Duw hem er zachtjes in en uit, of draai hem en laat hem je opwinden. Voor meer ontspanning kun je ook een glijmiddel op waterbasis of kokosolie gebruiken.

Als je dit voor het eerst probeert te doen, kun je dat doen zonder de dilatator in te brengen – vertrouw op je lichaam en vraag jezelf wat je nodig hebt. Als je voelt dat je er klaar voor bent, breng je de dilatator beetje bij beetje in, centimeter voor centimeter. Er is geen reden om je te haasten! Laat de dilatator elke avond of ten minste drie keer per week gedurende 10-15 minuten in je rusten om de beste resultaten van deze oefening te krijgen. Voor meer ontspanning kun je mediteren en de diepe buikademhaling oefenen terwijl je dit doet.

5. Sekstherapie en medisch onderzoek

Als je professionele hulp nodig hebt om seksuele angst te verminderen, kun je baat hebben bij het volgen van sekstherapie. Tijdens sekstherapie kan een psycholoog, therapeut of gespecialiseerde arts je een reeks begeleidingen bieden om seksuele problemen aan te pakken. Er zijn verschillende vormen van seksuele begeleiding beschikbaar die een positief effect kunnen hebben op de psychologische en seksuele gezondheid van zowel jezelf als je partner.

Sekstherapeuten kunnen de psychologische factoren aanpakken die bijdragen aan seksuele disfunctie, en je helpen een beter beeld te krijgen van de onderliggende kwesties, zoals stress, angst, trauma en vertrouwenskwesties. Het is deze psychologische hulp die vrouwen met vaginisme een oplossing kunnen bieden om passievolle seks te hebben.

6. Blijf communiceren met jezelf en je partner

Communicatie met jezelf en jouw partner is de sleutel tot openbaring en verlossing van vaginisme. Dit betekent dat je eerlijk met jezelf durft te zijn en je actief inzet om tot een oplossing te komen. Tijdens het genezen van vaginisme kun je een dagboek bijhouden en jouw ervaringen tijdens dit proces opschrijven.

Vergeet niet om de intimiteit op te zoeken en te communiceren met je partner. Je kunt verschillende manieren proberen om intimiteit met je partner te bevorderen terwijl je rust en geneest. Dit kan inhouden: elkaars handjes vasthouden, samen wandelen, het geven van massages, of zacht seksueel voorspel. Dit zijn allemaal geweldige manieren om intiem verbonden te blijven met elkaar, zonder dat de nadruk gelegd hoeft te worden op vaginale penetratie.

7. Yoni stomen

Vaginaal stomen of Yoni stomen is een vorm van alternatieve geneeskunde waarbij vrouwen gehurkt of zittend in een stoombad met kruiden als bijvoet, rozemarijn, alsem en basilicum zitten. Op spiritueel gebied neemt de vagina een belangrijke rol in, en volgens sommigen kan deze vroegere seksuele relaties, traumatische ervaringen en vroegere partners vasthouden.

Vaginaal stomen wordt gebruikt als een natuurlijk middel om de vagina, de baarmoeder en het hele voortplantingskanaal te reinigen. Bovendien zou het verlichting kunnen bieden bij stress, menstruatiepijnen, depressie, infecties en onvruchtbaarheid.

Door bewustzijn te brengen naar deze ruimte, kunnen interne spanningen worden losgelaten en meer verbondenheid worden gecreëerd met jezelf. Aangezien Yoni stomen een artikel op zichzelf verdient, houden we het voor nu hierbij en moedigen we je vooral aan om zelf meer te weten te komen over deze natuurlijke genezingsvorm.

8. Volg je eigen genezingspad

Tot slot willen we je nageven om vooral tijd voor jezelf te maken. Als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt voor de andere aangename dingen in het leven, zoek dan tijd voor activiteiten die je leuk vindt en probeer jezelf te ontspannen. Ga sporten, volg yogalessen, spring de keuken in, maak kunst, doe iets waarmee je voldoening vindt in het dagelijks leven! Dit kan je helpen innerlijke rust te vinden en onnodige angsten weg te nemen.

Met andere woorden: vaginisme kan worden behandeld. Met tijd, geduld, oefeningen en de bereidheid om je eigen genezingspad te volgen en de mysteries van het vrouw-zijn te onderzoeken, zul je geheeld worden. Vertrouw erop dat jouw seksuele energie ontwaakt als je er klaar voor bent, en laat je niet ontmoedigen als het langer duurt dan verwacht.

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *