Schaamhaar Scheren: Is het Nodig? 7 Scheertips

Schaamhaar: het is een onderwerp waar we in de afgelopen decennia erg anders tegenaan zijn gaan kijken. Waar het in de jaren ’80 nog heel gewoon was om een hele bos te hebben, zie je tegenwoordig steeds vaker dat mensen het allemaal wegscheren. Net als kleding lijkt het bij schaamhaar maar net te zijn wat op dat moment “in de mode” is.

Maar is het nou echt nodig om je schaamhaar te scheren? Als jij onzeker bent over je schaamhaar, dan ben je echt niet de enige. Of je nou een man of een vrouw bent, veel mensen vragen zich af of ze dat schaamhaar nou kunnen laten staan of echt moeten scheren. Wat verwachten mensen eigenlijk van ze?

In dit artikel zal ik op die vraag antwoord proberen te geven, en zal ik bovendien laten zien hoe je het beste te werk kan gaan als je je schaamhaar wil gaan scheren. Ik zal dit gaan doen aan de hand van de volgende punten:

 • Is het nodig om je schaamhaar te scheren?
 • Hoe scheer je je schaamhaar? 7 tips

Is het nodig om je schaamhaar te scheren?

Of het nodig is om je schaamhaar te scheren, hangt er natuurlijk helemaal van af wat je bedoelt met “nodig”. Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf bepalen of jij je schaamhaar wil scheren, dus als jij het niet nodig vindt, dan is het ook niet nodig. In beginsel mag jij natuurlijk zelf bepalen wat je met je lichaam wil doen.

Als jij je schaamhaar niet wilt scheren, dan doe je dat lekker niet.

Wat je echter waarschijnlijk wilt weten, is het volgende: wat verwachten mensen van mij? Als jij je broek uittrekt om seks met iemand te hebben, dan wil je natuurlijk liever niet dat iemand je teleurgesteld aankijkt, omdat hij of zij niet blij is met je behaarde kruis. Je komt liever meteen goed voor de dag, en als je daarvoor je schaamhaar moet scheren, dan doe je dat wel.

Ik kan hierop echter geen eenduidig antwoord: dit kan per persoon verschillen. Iedereen heeft andere voorkeuren, dus dit is niet anders als het gaat om schaamhaar. Sommigen zien je schaamstreek het liefst helemaal kaal. Anderen willen gewoon dat je het een beetje bijhoudt, en weet anderen kan het allemaal niets schelen.

Als je een vaste partner hebt, dan kun je hem of haar natuurlijk gewoon vragen wat hij of zij van je schaamhaar vindt. Jullie hebben geregeld seks met elkaar, dus het zal echt niet ineens enorm ongemakkelijk zijn om het over schaamhaar te hebben. Dit is de enige manier om zeker te weten wat hij of zij graag wil wat jouw schaamhaar betreft.

Als je meerdere, losse seksuele contacten hebt, is het moeilijker om dit zeker te weten, maar je kan wel gewoon een inschatting maken. Het is tegenwoordig gemiddeld genomen zo dat mensen graag hebben dat je je schaamhaar een beetje bijhoudt. Als je het op safe wilt spelen, kun je dus het beste gewoon je schaamhaar scheren.

Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Hoe scheer je je schaamhaar? 7 tips

Je kunt dus het beste het zekere voor het onzekere nemen, en je schaamhaar scheren. Als je dit nog nooit hebt gedaan, is de kans echter groot dat je niet weet hoe je dit doet. Daar zal ik je in de rest van dit artikel mee proberen te helpen. Ik zal je enkele tips geven, die onmisbaar zijn bij het scheren van je schaamhaar. De volgende tips zal ik kort gaan bespreken:

 • Trim eerst je schaamhaar
 • Gebruik scheerschuim om irritatie te beperken
 • Verzacht je haartjes met een douche of warm bad
 • Gebruik het juiste mesje
 • Zorg dat je huid goed strak is
 • Scheer rustig en neem je tijd
 • Neem erna nog een douche

Tip 1: Trim eerst je schaamhaar

Scheermesjes zijn bedoeld om redelijk kort haar mee te scheren. Als je weleens een baard hebt geprobeerd te scheren met een scheermesje, dan zul je wel weten dat scheermesjes niet goed werken op lang haar. Je bent oneindig lang bezig, en het mesje komt vol haren te zitten, waardoor het onbruikbaar wordt. Als je je schaamhaar wilt scheren, kun je dus maar beter zorgen dat het kort genoeg is.

Een ongetemd oerwoud kun je niet te lijf gaan met een botermes.

Dit kun je doen door je schaamhaar van tevoren te trimmen. Dit kun je doen met een tondeuse (met een veilig opzetkopje) of met een scheerapparaat (zonder roterende scheerkop). Als je het voor het eerst doet, kun je beter een klein, scherp schaartje gebruiken. De huid rond je schaamstreek is erg gevoelig, dus je wil niet riskeren dat je jezelf snijdt, aangezien dat flink pijn doet.

Trek je schaamhaartjes zachtjes naar je toe, en knip ze zo kort mogelijk met het schaartje. Dit kan even duren, maar als je echt een ongetemde bos haar hebt, is het toch echt noodzakelijk. Je kan de haartjes het best tot onder de 6 cm afknippen; zo weet je zeker dat je het daarna makkelijk en zonder problemen kan gaan scheren.

Als dit de eerste keer is dat je je schaamhaar scheert, kun je het ook eerst enkele dagen wat korter houden. Zo kun je vast wennen aan de kortere look. Bovendien kun je beslissen of dit wel écht is wat je wilt, zodat je later niet ineens spijt krijgt, en het haar weer langzaam terug moet laten groeien.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Tip 2: Gebruik scheerschuim om irritatie te beperken

Dat je huid minder irriteert als je scheerschuim gebruik, zullen de meeste mensen wel weten, maar ik wilde het toch even benoemen. Als je je schaamhaar probeert te scheren zonder scheerschuim, zul je een hoop irritatie ondervinden. Bovendien is de kans groter dat je je zal snijden als je geen scheerschuim gebruikt.

De huid rond de schaamstreek is erg gevoelig, gevoeliger dan andere plekken waar je je normaal scheert. Daarom bestaat er ook speciaal scheerschuim voor de schaamstreek. Deze beschermt nog beter tegen irritatie, zodat je echt niet bang hoeft te zijn dat je de dag erna ineens met een rood kruis rondloopt, en je dáár weer voor moet schamen in plaats van voor je schaamhaar.

Veel van deze producten worden speciaal voor vrouwen in de markt gezet, maar dat betekent absoluut niet dat ze niet voor mannen geschikt zijn. Sterker nog: veel mannen vinden scheerschuim voor vrouwen prettiger. Deze is vaak minder geparfumeerd, en leidt daarom minder snel tot prikkeling en irritatie.

Als je als man je ego even opzij kan schuiven, zul je jezelf daar later voor bedanken.

Tip 3: Verzacht je haar met een douche of warm bad

De grove haartjes bij de schaamstreek kan je een stuk makkelijker scheren als je eerst een douche of warm bad neemt. Hiermee verzacht je de haartjes en haarzakjes, waardoor je ze vervolgens makkelijker weg kan scheren met een mesje.

Als je het écht goed wil doen, schrob je je schaamstreek ook even goed met een washandje of iets soortgelijks. Zo zorg je ervoor dat alle haartjes dezelfde kant op komen te staan, wat het scheren vergemakkelijkt. Bovendien verwijder je hierdoor alle huidschilfertjes rondom je kruis. Dit vermindert dan weer de kans op het maken van sneetjes tijdens het scheren.

“Liever nu 10 minuutjes in bad zitten, dan later dagenlang met pijnlijke sneetjes rondlopen.”

Als je geen tijd of zin hebt om eerst te douchen of een bad te nemen, en liever zo snel mogelijk begint met scheren, is er ook nog een andere optie. Je kunt namelijk ook even een warm, nat washandje op je kruis leggen. Laat dit zo’n vijf minuutjes zitten voordat je je gaat scheren, en je zult merken dat het een stuk makkelijker gaat.

Tip 4: Gebruik het juiste mesje

Nu je klaar bent om je schaamhaar te gaan scheren, heb je daarvoor dus een scheermesje nodig Zoals eerder gezegd zijn er meerdere opties, maar ik zou een mesje aanbevelen, zeker voor de eerste keer. Maar wat voor mesje heb je dan nodig? Moet zo’n scheermesje niet aan enkele eisen voldoen? Zeker, en ik zal je nu uitleggen wat die eisen zijn.

Ten eerste moet je geen mesje gebruiken dat je ook voor andere lichaamsdelen gebruikt. Als je dat doet, kun je nog wel eens vreemde irritatie overbrengen van je kruis naar je gezicht of benen (of andersom). Je kan het best voor elk lichaamsdeel een ander mesje gebruiken, en dit geldt dubbel zo hard voor je schaamhaar.

“Leg jij maar eens aan een sekspartner uit waarom je dezelfde rode bultjes op je gezicht als op je kruis hebt…”

Verder moet je zorgen dat je het scheermesje goed drooghoudt. Tijdens het scheren mag je natuurlijk gewoon water gebruiken, en mag het mesje ook echt wel nat worden. Als je klaar bent, is het echter een goed idee om het mesje even te drogen. Wanneer je de mesjes nathoudt, kan dit de mesjes namelijk beschadigen.

Zo kunnen ze gaan roesten of vervormen, waardoor ze niet scherp genoeg meer zijn voor het scheren van schaamhaar. Bovendien kunnen ze zo voor infecties zorgen.

Daarnaast kan ik je ook zeker aanraden om een veiligheidsmesje te kopen. Deze zijn gewoon in de supermarkt of drogist verkrijgbaar. Een goedkoop, star scheermesje is waarschijnlijk prima voor je gezicht, maar niet voor je schaamstreek. De huid bij je kruis is nu eenmaal veel kwetsbaarder, dus de kans dat je je snijdt als je zo’n mesje gebruikt is vele malen groter.

Tip 5: Zorg dat je huid goed strak is

Scheermesjes werken het best op een glad oppervlak, maar de huid rondom je kruis kan juist erg rimpelig zijn (zeker als je een man bent en dus een balzak te scheren hebt). Om ervoor te zorgen dat het scheren vlot verloopt, is het dus belangrijk om de huid goed strak te trekken. Zo voorkom je dat je met pijnlijke sneetjes achterblijft.

Tip 6: Scheer rustig en neem je tijd

Ik snap best dat het scheren van je schaamhaar niet de meest spannende activiteit in de wereld is, en dat je daarom misschien de neiging hebt om het een beetje af te raffelen. Dan ben je er maar vanaf, en kun je weer verder met wat je aan het doen bent. Dat ik dat snap, wil nog niet zeggen dat ik het ook een goed idee vind. Ik zou je aanraden om rustig te scheren en je tijd te nemen.

“Met grote stappen ben je inderdaad sneller thuis, maar de kans dat je op je bek valt is ook een stuk groter.”

Als je snel klaar wilt zijn, scheer je tegen de haartjes in. Waar dit echter ook voor zorgt, is dat je sneller last krijgt van irritatie, en dat de kans op sneetjes groter wordt. Ik zou je dus aanraden om met de haartjes mee te scheren, ook al duurt dit langer. Zo weet je tenminste zeker dat je niet de komende dagen continu pijn aan je kruis hebt.

Tip 7: Douche erna nog een keer

Als je klaar bent, raad ik je aan om nog een keer een douche te nemen. Zo zorg je ervoor dat je alle haartjes wegspoelt (zodat je geen last krijgt van jeuk), en bovendien zorgt het warme water ervoor dat je huid minder snel gaat irriteren. Als je dit effect nog wat wil vergroten, kun je er een hydraterend product opsmeren, zoals Aloe Vera-crème.

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

1 reactie op "Schaamhaar Scheren: Is het Nodig? 7 Scheertips"

 1. Pieter says:

  Dhr. Zomers . Goedemorgen. Ik als man zie een wax niet zitten . Scheren wel . ( weet u iemand die dat doet ? wil doen ? ). Maakt mij niet uit bij wie of wat . Bij zelf doen ben ik super bang om mij zeer te doen . Vriendelijke Groet. Pieter

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *