Werkt Tongkat Ali Tegen Erectieproblemen? Lees Ons Onderzoek

Hoewel we er op latere leeftijd minder versteld van staan, kunnen erectieproblemen op elke leeftijd voorkomen. Naar schatting heeft rond de 14% van alle mannelijke Nederlanders er last van; dit is veel meer dan veel dan meestal gedacht wordt. Helaas gebeurt het vaak dat mannen zich schamen en zelfs angststoornissen of depressie ontwikkelen, omdat zij denken dat zij met een groot geheim rondlopen, waarvoor ze zich zouden moeten schamen. Gelukkig is niets minder waar en kunnen erectieproblemen prima opgelost worden.

Eén van die oplossingen is het gebruiken van tongkat ali. In Nederland heeft dit geneesmiddel nog niet veel bekendheid, maar dat gaat mogelijk veranderen. Ben je benieuwd naar dit medicijn? In dit artikel bespreken we uitvoerig hoe tongkat ali werkt en wat het kan betekenen voor mannen met erectieproblemen.

Erectieproblemen

Let op, om direct de beste tips te ontdekken om vanavond al je erectieproblemen op te lossen en hardere erectie te krijgen, bekijk je het Complete Erectie Controle ebook.

Wanneer is er sprake van erectieproblemen?

Het hebben van erectiestoornissen houdt in: het onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te houden. Deze erectie is nodig om succesvol goede geslachtsgemeenschap te hebben. De woorden erectieproblemen, erectiestoornissen, erectiedisfunctie en impotentie worden tegenwoordig door elkaar heen gebruikt. Concreet gezien betekenen al deze woorden hetzelfde.

Erectiestoornissen kunnen door veel uiteenlopende kwalen veroorzaakt worden. Enerzijds kunnen erectieproblemen het gevolg zijn van mentale problemen, bijvoorbeeld stress, depressies, angststoornissen en schizofrenie. Anderzijds zijn het veelal fysieke oorzaken die hun weerslag hebben op je seksuele functionaliteit. Denk hierbij aan: ongezonde gewoonten zoals overmatig alcoholgebruik en roken, diabetes, overgewicht en onvoldoende beweging. Ook daadwerkelijke ziekten, zoals cardiovasculaire aandoeningen en prostaatkanker, zullen resulteren in een verminderde seksuele potentie.

Veel mannen zullen in hun leven merken dat hun erectie niet goed tot stand komt. Dit hoeft echter nog niet te kwalificeren als erectiele disfunctie. Incidentele erectieproblemen komen veelal door stress of andere kortstondige problemen. Pas als het op een consistente basis plaatsvindt, spreek je van een erectiestoornis.

Wanneer moet je erectieproblemen oplossen?

Zoals al eerder gezegd, kunnen erectieproblemen incidenteel zijn. Er is dus niet direct reden om naar oplossingen te gaan zoeken, behalve dat je factoren zoals stress en spanningen kunt verminderen. Daarnaast hoeven erectiestoornissen geen grote rol in je leven te spelen, zeker wanneer je op leeftijd bent of geen interesse in seksuele activiteit hebt. Pas als erectieproblemen tot conflicten of negatieve gevoelens leiden, is het een goed idee om deze problemen grondig aan te pakken.

Zo kun je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld krijgen of kun je je eenzaam voelen. Er trekt een gevoel van schaamte over je heen wanneer je anderen over seks hoort praten. Het kan ook zo zijn dat het conflicten met je partner teweegbrengt, bijvoorbeeld omdat deze een kinderwens heeft of teleurgesteld is over jullie seksleven. Kortom: wanneer erectieproblemen een grote rol in je leven gaan spelen, bijvoorbeeld omdat je er dagelijks aan denkt, is het een goed idee om naar oplossingen te zoeken.

Wanneer je merkt dat erectieproblemen je dagelijks bezighouden, is het verstandig om naar oplossingen te zoeken.’

Welke conventionele oplossingen zijn er voor erectieproblemen?

Allereerst is het mogelijk om erectieproblemen op een natuurlijke manier op te lossen. Denk hierbij aan het veranderen van je levensstijl en eetgewoonten. Stoppen met roken is één van de mogelijke oplossingen, aangezien roken ook kan bijdragen aan erectieproblemen. Daarnaast speelt voeding en beweging een belangrijke rol: het aanpassen van je dieet en dagelijks genoeg bewegen zijn ook natuurlijke wijzen die je kunnen ondersteunen in het proces.

Mocht dit geen uitkomst bieden, dan kun je ook voor een rigoureuze aanpak kiezen. Vaak betekent dit dat je medicijnen gaat gebruiken of op andere wijze medisch ingrijpt. In het westen zijn er al een hoop middelen aan de markt die bij kunnen dragen bij effectieve probleemoplossing van erectiele disfunctie. Dit zijn onder andere:

  • Alprostadil (Caverject, Edex, MUSE), verkrijgbaar als injectie of zetpil
  • Avanafil (Stendra)
  • Sildenafil (Viagra)
  • Tadalafil (Cialis)
  • Vardenafil (Staxyn, Levitra)
  • Testosterone Replacement Therapy (TRT)

Tongkat ali

Wat is tongkat ali?

In Azië heeft tongkat ali, ook wel eurycoma longifolia, ruimschoots meer bekendheid dan in de westerse landen. Hierdoor is het goed mogelijk dat je nog nooit van dit middel gehoord hebt — terwijl het in Zuidoost-Azië al honderden jaren als geneesmiddel wordt gebruikt. Oorspronkelijk is tongkat ali een struikgewas dat al eeuwenlang in de bossen van het oude Indochina, Indonesië en de Filippijnen groeide. Gedurende de eeuwen heeft het in deze regio’s een positie als krachtig voedingssupplement veroverd.

Tongkat ali betekent letterlijk “Ali’s wandelstok”, wat verwijst naar de lustopwekkende effecten. Sommige mensen zeggen dat de “stok” verwijst naar de lange, gedraaide wortels van de plant die sommige groepen oogsten vanwege hun medicinale waarde. Dit struikgewas staat allereerst bekend om de medische werking en maakt daarom ook onderdeel uit van de geneeskunde uit dit gebied. Tongkat ali wordt onder andere gebruikt voor aandoeningen zoals koorts en bacteriële infecties. Andere werkingen van dit medicijn zijn volgens de Maleisiërs onder andere het bevorderen van het postpartum-herstelproces en hulp bij diarree, wormen en problemen met de spijsvertering.

In Vietnam wordt het gewas ook gebruikt bij malaria, hoofdpijn en buikpijn. Andere gezondheidsvoordelen die aan deze plant worden toegeschreven, zijn een antimalaria-, antidiabetische, antimicrobiële, antipyretische, antidengue- en immunomodulerende werking. Er heerst bovendien een traditionele overtuiging dat eurycoma longifolia een afrodisiacum is.

In Maleisië, waar dit middel volop wordt gebruikt, onderstrepen ze bovendien de seksueel bevorderende functie: tongkat ali zou daar al eeuwenlang het libido van mannen bevorderen. Eurycoma longifolia wordt gebruikt voor seksuele problemen, het verhogen van het seksuele verlangen bij gezonde mensen, het behandelen van aandoeningen bij een man waardoor hij een vrouw niet zwanger kan maken binnen een jaar na het proberen zwanger te worden (ook wel mannelijke onvruchtbaarheid), en het verbeteren van atletische prestaties.

‘Tongkat ali wordt in Oost-Azië al eeuwenlang gebruikt bij seksuele problemen.’

Hoe werkt tongkat ali?

Tongkat ali is de naam voor het volledige gewas, maar verschillende landen vermalen verschillende delen van deze plant tot medicijn of voedingssupplement. Zo gebruiken Vietnamezen de bloem en de vruchten ook, terwijl het merendeel van de landen kiest voor de wortel als basisingrediënt. De wortel van eurycoma longifolia bevat verschillende chemicaliën die verschillende effecten in het lichaam hebben. Wat precies gebruikt wordt, hangt af van het gewenste effect.

Sommige chemicaliën lijken invloed te hebben op de manier waarop het lichaam het hormoon testosteron aanmaakt. Onderzoek bij dieren en mensen suggereert dat het testosteron in het lichaam kan verhogen. Dit onderzoek is onder andere uitgevoerd op ratten, waaruit volgde dat zij vergrote geslachtsorganen kregen en bovendien veel meer seksueel actief werden.

Dier- en in vitro-onderzoeken hebben eurycoma longifolia geëvalueerd op zijn antimalaria-, anxiolytische en antihyperglycemische activiteit. Hoewel er zwart-op-wit klinisch bewijs mist om deze claims duidelijk te ondersteunen, blijkt uit klinische testdata wel dat er een potentieel voordeel is bij het gebruik van tongkat ali bij erectiestoornissen. Er is gesuggereerd dat het helpt om de normale testosteronniveaus te herstellen door de afgifte van vrij testosteron uit het bindende hormoon, het geslachtshormoonbindende globuline, te verhogen.

Tongkat ali bevat voornamelijk de volgende stoffen: alkaloïden, flavonoïden en andere verbindingen, welke als antioxidanten werken. Deze antioxidanten gaan schade in lichaamscellen tegen die is veroorzaakt door vrije radicalen (dit zijn bepaalde schadelijke moleculen). De plant bevat veel bioactieve stoffen, waaronder steroïden. Quassinoïden zijn de belangrijkste actieve stoffen in de wortels.

Hoe consumeer je tongkat ali?

Tijden veranderen en daarmee ook de manier waarop mensen in Oost-Azië dit product consumeren. Traditioneel dronken mensen gekookt water waarin de plant was geplaatst. Tegenwoordig zijn veel producten met eurycoma longifolia te verkrijgbaar als poeders en capsules, wat een hoop tijd scheelt qua bereiding. In Indonesië en Maleisië is dit product dan ook hoogst commercieel geworden en is het in allerlei verschillende vormen verkrijgbaar.

De wortel, die zeer bitter is, wordt gebruikt als basis voor supplementen, evenals voor voedings- en drankadditieven. In de VS heeft het extract de status van algemeen erkend als veilig, in de vorm van een ingrediënt. Als supplement is het op de markt gebracht vanwege de vermeende voordelen van verbetering van de seksuele gezondheid, als een energie- en uithoudingsvermogenbooster, voor het verbeteren van de bloedcirculatie en vetvermindering. Op de drankenmarkt is het een veelgebruikt ingrediënt voor koffie en dranken die als energiedranken op de markt worden gebracht.

De juiste dosering eurycoma longifolia hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de gebruiker, de gezondheid en verschillende andere aandoeningen. Op dit moment is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een ​​gezond doseringsbereik voor eurycoma longifolia te bepalen. Houd er rekening mee dat natuurlijke producten niet altijd veilig zijn en doseringen belangrijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat je de relevante aanwijzingen op de productetiketten volgt en raadpleeg je apotheker of arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg altijd voor consumptie.

Hoe werkt tongkat ali tegen erectieproblemen?

Er is helaas niet ontzettend veel onderzoek gedaan naar de werking van tongkat ali, waardoor het lastiger is om duidelijke conclusies te trekken omtrent de daadwerkelijke effectiviteit van tongkat ali. Sommige onderzoeken wijzen er wel al op dat eurycoma longifolia de mannelijke vruchtbaarheid en seksuele prestaties kan verbeteren  Volgens een onderzoek uit 2016 suggereren wetenschappers van dier- en mensstudies dat de gunstige effecten wel degelijk aanwezig zijn.

Deze effecten zijn dan: verhoogde spermavolumes, verhoging van het aantal zaadcellen, betere levensvatbaarheid van sperma en beweeglijkheid van sperma, verhoogde productie van testosteron, verbeterde erectiele functie en verbeterde seksuele prestaties. Een studie uit 2019 bij ratten suggereerde dat de lustopwekkende effecten van eurycoma longifolia te wijten kunnen zijn aan de verhoging van de testosteronniveaus en de verhoging van de hoeveelheid dopamine in de hersenen.

Een ander onderzoek concludeerde dat het gebruik van tongkat ali cortisol, ook wel het stresshormoon met katabole werking, deed dalen. Deze daling bedroeg wel 32%. Niet alleen de stressniveaus daalden — stress kan bijdragen aan erectiele problemen — maar de testosteronspiegel schoot ook nog eens omhoog, met zo’n 16,4%.

Studies hebben aangetoond dat suppletie met testosteron gunstig is voor vetverlies, meer spieren, kracht en verbeterde seksuele functie. Voorgeschreven en zelfs vrij verkrijgbare testosteronsupplementen kunnen echter nadelige gezondheidseffecten hebben, deels omdat ze worden misbruikt door atleten en bodybuilders. Ook is een goede dosering cruciaal, maar is er weinig zekerheid welke dosering ideaal is. Uit onderzoek volgde wel al dat het dagelijks innemen van 300 milligram tongkat ali net zo veilig is als het gebruik een een placebo, en andere studies suggereren dat 1,2 gram per dag ook een veilige optie is.

Is tongkat ali een aanrader?

Zoals hoogstwaarschijnlijk al naar voren is gekomen, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van tongkat ali. Direct valt op dat er relatief weinig onderzoek is gedaan en dat er nog genoeg vragen zijn, waarop wij geen antwoorden hebben. Het feit dat het (westerse) onderzoek naar dit product nog in deze fase zit, kan een reden zijn om tongkat ali links te laten liggen totdat er meer bekend is.

Tegelijkertijd is de werking van tongkat ali tegen erectiestoornissen ook nog eens indirect. We zien vooral dat tongkat ali seksuele lust en het testosterongehalte verhoogt, hetgeen ervoor kan zorgen dat je seksuele prestaties verbeteren. Toch betekent dit niet per se dat je van je erectiestoornis af bent: het draait dus vooral om het verbeteren van mogelijke onderliggende problemen.

Door het verschil in werking, kan tongkat ali dan ook niet als vervanger van Viagra worden gezien. Hoewel dit middel soms de naam ‘Viagra uit Maleisië’ of ‘kruiden-Viagra’ draagt, is het geen gepaste naam. Eén voordeel heeft het wel: tongkat ali is natuurlijk, terwijl pillen zoals Viagra dit totaal niet zijn. Voor mannen die liever natuurlijke producten gebruiken om hun erectieproblemen op te lossen, is het dan wel weer een aanrader. Al met al is de afweging dan ook aan de gebruiker zelf en is het lastig om dit product direct aan of af te raden.

Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de werking van tongkat ali, wat zeker een nadeel vormt.’

Unieke Aanpak om Vanavond al een Steenharde Erectie Te Krijgen

Chris Coster heeft een ebook geschreven waarin hij de exacte stappen en specifieke instructies geeft om erectieproblemen compleet te verbannen en eindelijk te genieten van geweldige seks met je partner.

Klik op de link om meer te weten te komen over de methode:

Complete Erectie Controle Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *