3 Voordelen & 3 Nadelen van een Open Relatie

Als je dit artikel hebt aangeklikt, dan heb je er waarschijnlijk wel eens over nagedacht of een open relatie misschien iets voor jou zou zijn. Er zitten duidelijke voordelen aan zo’n afspraak met je partner, maar ook enkele belangrijke nadelen, en hierdoor kan het lastig zijn om de knoop uiteindelijk door te hakken.

In dit artikel zal ik je proberen te helpen met het maken de juiste keuze, door de belangrijkste voor- en nadelen van een open relatie onder elkaar te zetten. Uiteindelijk zul je zelf moeten beslissen of het iets voor jou is, maar na het lezen van dit artikel weet je in elk geval hoe je een weloverwogen keuze kunt maken. Dit artikel is als volgt ingedeeld:

  • Waarom zou je een open relatie nemen? 3 voordelen
  • Waarom zou je geen open relatie nemen? 3 nadelen

Waarom zou je een open relatie nemen? 3 voordelen

Het enkele feit dat je een open relatie overweegt, geeft al aan dat jij ook wel ziet dat er bepaalde voordelen aan zo’n relatie vastzitten. Om er zeker van te zijn dat je ook echt álle voordelen meeweegt in je beslissing, zal ik de volgende voordelen bespreken:

  • Je kunt al je seksuele fantasieën uitleven
  • Je behoudt de emotionele band met je partner
  • Wantrouwen is niet meer nodig
Maak jij onnodige fouten in bed?

Doe deze test en ontdek je “Seks IQ”.

Voordeel 1: Je kunt al je seksuele fantasieën uitleven

Als je in een relatie zit, zelfs als het een heel erg goede relatie is, is de kans groot dat je wel eens hebt gefantaseerd over hoe seks met een ander zou zijn. Persoonlijk geloof ik niet zo dat mensen van nature monogaam zijn, dus dit soort fantasieën vind ik helemaal niets om je voor te schamen. Vaak is dat wel waar het bij blijft: een fantasie.

Als je een open relatie hebt, dan hoeft het echter niet bij fantasie te blijven. Nu ben je vrij om achter iedere persoon aan te gaan waar jij interesse in hebt, en als die persoon ook interesse heeft in jou, dan is er niets dat in de weg staat tussen jou en het uitleven van je seksuele fantasieën. Je hoeft je er niet eens over te voelen, want je partner vindt het gewoon goed.

Er zullen bovendien ook bepaalde seksuele handelingen zijn die jou erg geil lijken, maar die je partner maar niks vindt. In een monogame relatie zou zoiets tot seksuele frustratie kunnen leiden, maar in een open relatie kun je gewoon op zoek naar iemand die wél openstaat voor de dingen die jij wilt doen, en op die manier alsnog aan je gerief komen.

Zodra er geen redenen meer zijn om seksueel gefrustreerd te zijn, zie je vaak dat er ook een betere relatie ontstaat tussen jou en je partner. Jullie snappen dat jullie elkaar niet alles kunnen geven, en wat jullie elkaar niet kunnen geven, dat vinden jullie ergens anders wel. Waar dit in een gesloten relatie zou kunnen leiden tot ergernis naar elkaar toe, is daar nu geen enkele reden meer voor.

“Ik geloof er heilig in dat meer open relaties minder scheidingen zou betekenen.”

Overigens moet je wel bespreken met je partner wat jullie allemaal wel en niet oké vinden. Misschien koester jij al lange tijd de fantasie om seks te hebben met een gezamenlijke vriend(in) of zelfs een vriend(in) van je partner, maar dat is een seksuele fantasie waarvan je partner waarschijnlijk liever níet wil dat je hem daadwerkelijk uitleeft (of juist wel..).

Voordeel 2: Je behoudt de emotionele band met je partner

Veel mensen zien een open relatie als een teken van zwakheid, of als teken dat er is mis met je relatie zou zijn; ‘Als twee mensen niet voor de rest van hun leven alleen maar seks met elkaar willen hebben, dan kan het toch niet anders dan dat ze een slechte relatie hebben?’ Waarschijnlijk voel je al wel aankomen dat ik dat heel anders zie.

Een open relatie vind ik juist iets heel erg volwassens. Het is een erkenning dat een relatie uit méér bestaat dan alleen seks, en dat de emotionele band die jij met je partner hebt blijkbaar zo sterk is, dat jullie elkaar ook seks met andere mensen gunnen. Als je erop staat dat een open relatie geen échte relatie is, dan zeg je eigenlijk dat relaties voornamelijk bestaan uit seks, en dat vind ik een vrij puberale opvatting.

“Als je niet van elkaar afhankelijk bent voor seks, en tóch besluit om samen te blijven, dan noem ik dat pas écht een sterke relatie.”

Het mooie aan een open relatie is juist dat je die emotionele band niet verliest. Jij en je partner blijven ook daadwerkelijk elkaars levenspartners, en daarnaast gunnen jullie elkaar de vrijheid die jullie nodig hebben. Als beide partijen écht open staat voor een open relatie, dan vind ik het dus iets hartstikke moois.

Gratis video: 2 aantrekkelijke dames doen voor hoe jij het beste kan zoenen

Klik direct op de video en leer hoe jij een zoengod wordt.

drsm-zoenvideo-570

Voordeel 3: Wantrouwen is niet meer nodig

Als er één ding is waar aan de lopende band relaties aan kapot gaan, dan is het wel een gebrek aan vertrouwen. Als partners het idee hebben dat ze worden bedrogen, dan kan dit ertoe leiden dat de relatie enorm verslechterd, en uiteindelijk zelfs op de klippen kan lopen. Vooral beschuldigingen van vreemdgaan, terecht of niet, willen nog wel eens het einde van een relatie betekenen.

Het mooie aan een open relatie is dat je weet dat je eerlijk tegen elkaar kan zijn. Jullie hebben al eens een goed gesprek gevoeld over jullie behoeften, iets wat voor velen niet het makkelijkste is om over te praten, en jullie zijn tot de conclusie gekomen dat jullie elkaar genoeg vertrouwen om elkaar seks met anderen te laten hebben. Waar zou je je partner dan in vredesnaam nog over moeten wantrouwen?

“In een open relatie kun je ook niet vreemdgaan.”

Dit sterke vertrouwen in elkaar is iets dat heel veel mensen ervaren die een open relatie hebben, en het is iets waar je relatie alleen maar beter en sterker van wordt. Pas als je écht open en eerlijk met iemand over dit soort dingen kan praten, kun je zeggen dat je iemand écht goed kent.

Waarom zou je geen open relatie nemen? 3 nadelen

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat er een heleboel voordelen aan het hebben van een open relatie zitten, maar dat betekent automatisch ook dat er een aantal nadelen aan kleven, want anders zou iedereen wel een open relatie hebben. Dat is helaas zeker waar, en dat is waar ik me in het tweede deel van dit artikel op zal richten. Ik zal de volgende nadelen bespreken:

  • Het kan moeilijk zijn om seks en emotie te scheiden
  • Eén van jullie kan spijt krijgen
  • Je omgeving zal het misschien niet begrijpen

Nadeel 1: Het kan moeilijk zijn om seks en emotie te scheiden

Als je een succesvolle open relatie wilt hebben, dan is het belangrijk dat je geen emotionele band opbouwt met de mensen met wie je buiten je relatie om seks hebt. Die emotionele band is er immers voor jou en je partner, en alles eromheen zou puur seksueel moeten zijn. Kort gezegd: wil je dat een open relatie slaagt, dan moet je seks en emotie van elkaar scheiden.

Sommigen zullen hier geen enkel probleem mee hebben, maar voor anderen zal dit een stuk lastiger zijn. Seks brengt een heleboel processen teweeg in onze hersenen, waardoor we ons sneller intiem verbonden voelen met iemand met wie we seks hebben gehad. Dit is in bijna iedereens hersenen wel enigszins het geval, maar bij de één zal dit effect sterker zijn dan bij de ander.

“Seks hebben met iemand voor wie je gevoelens hebt is natuurlijk eigenlijk vreemdgaan, ook in een open relatie.”

Als je gevoelens ontwikkelt voor iemand anders dan je partner, dan is dat natuurlijk een ontzettend ingewikkelde situatie. Als je hier op de verkeerde manier mee omgaat, dan zou het uiteindelijk zelfs het einde van je relatie kunnen betekenen. Het kan natuurlijk dat dit voor jou nooit een probleem zal worden, maar wees je er wel van bewust dat het kán gebeuren, en dat dit nare gevolgen kan hebben.

Nadeel 2: Eén van jullie kan spijt krijgen

Als je een open relatie neemt, dan zal daar natuurlijk altijd een goed gesprek aan vooraf zijn gegaan. Hierin hebben jullie als het goed is afgesproken dat jullie het allebei goed vinden om seks te hebben met andere mensen, en ik zou jullie ook aanraden om in iets meer detail af te spreken wat jullie specifiek wel en niet oké vinden.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar het is moeilijk te voorspellen hoe je zal reageren als je partner daadwerkelijk seks met andere mensen begint te hebben. Je kan je partner nog zo vertrouwen, en van tevoren oprecht hebben gedacht dat dit je niets zou doen, maar op het moment zelf toch merken dat je er jaloers, boos of verdrietig van wordt.

“Je weet pas hoe je reageert op het moment van reageren.”

Op zo’n moment heeft één van jullie dus spijt van zijn of haar keuze. Je kan natuurlijk op ieder moment beslissen dat je een open relatie weer terugbrengt naar een gesloten relatie, maar op dat moment heeft één van jullie al seks met een ander gehad, terwijl de andere partner dat toch niet prettig bleek te vinden. Ook al was het allemaal volgens de afspraak, je snapt vast wel dat dit tot ongemakkelijke situaties kan leiden.

Als één van jullie bovendien juist erg genoot van de open relatie, en de ander de afspraak ineens wil terugdraaien, dan kan dat ook voor een hele hoop frustratie zorgen. Eén van jullie heeft even kunnen proeven aan een soort relatie die eigenlijk veel beter bij hem of haar paste, en nu moet die persoon ineens weer terug naar hoe het eerst was.

Nadeel 3: Je omgeving zal het misschien niet begrijpen

Misschien is een open relatie wel écht de relatievorm die het best bij jou en je partner past, en zijn jullie allebei oprecht gelukkig met deze situatie. Dat neemt echter niet weg dat seks buiten je relatie nogal een taboe is in de Nederlandse samenleving, en dat het daarom tot onbegrip in je omgeving kan leiden als je anderen vertelt dat je een open relatie hebt.

Dit is misschien iets waar je je niet al te veel van aan zou moeten trekken, maar geloof me nou maar, dat doe je toch. Uiteindelijk wil je dat je vrienden je begrijpen, en hetzelfde geldt voor je familie, maar aan hen wordt het al helemáál lastig uitleggen dat je een open relatie hebt. Ik denk zomaar dat je opa en oma wat minder ruimdenkend zullen zijn op dit gebied.

Dit kan enorm frustrerend zijn. Je wil dat jij en je relatie worden geaccepteerd door je omgeving, maar er is een goede kans dat de meeste mensen om je heen je relatie maar raar zullen vinden. Dit is op zichzelf nog geen reden om geen open relatie te nemen, maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het maken van de keuze.

Dat waren ze dan, de belangrijkste voor- en nadelen van het hebben van een open relatie (althans in mijn optiek). Hopelijk heb je het nu allemaal iets duidelijker voor ogen, en kun je een weloverwogen beslissing nemen over of dit wel of niet iets voor jullie is. Het zal misschien geen gemakkelijk onderwerp zijn om met je partner aan te snijden, maar als dit echt is wat jij wilt, dan is het’t proberen meer dan waard.

Als afsluiting van dit artikel wil ik je nog even iets op het hart drukken wat ik al meerdere keren heb genoemd in dit artikel: een open relatie valt of staat bij goede communicatie. Alleen als je duidelijke afspraken maakt over wat jullie wel en niet mogen doen, zal een open relatie slagen!

[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed

Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.

Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.

Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!

Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven:

De Revolutionaire Seks Methode Risicovrij Uitproberen

Richard Zomers

Hoi, ik ben drs. Richard Zomers, seksuoloog en deskundige op het gebied van seksualiteit, intimiteit, versieren en daten. Ik geef deskundige hulp aan mannen en vrouwen van alle leeftijden. Ik schrijf voor diversen media over seksualiteit en voor vrijendoejezo.nl schrijf ik zonder taboes over (lekkere) seks, daten en flirten.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *