Anticonceptie: 9 Meest Gebruikte Voorbehoedsmiddelen Man en Vrouw
Wanneer je niet zwanger wilt worden en/of geen seksueel overdraagbare aandoening wilt krijgen, is het van belang dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt. Dit heet ook wel veilig seks hebben of veilig vrijen. Als je niet voor verrassingen wilt staan, zijn er genoeg opties voor zowel man als vrouw.
Hoewel veel mensen voorbehoedsmiddelen maar vervelend vinden, is het van belang dat je er wel gebruik van maakt. Zeker als je wel eens een wilde nacht hebt met iemand die je niet kent. Ben jij benieuwd naar de opties die je hebt als het aankomt op voorbehoedsmiddelen en wat de beste keuze voor jou zou zijn? Dan is dit het artikel voor jou! In dit artikel worden namelijk de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen voor zowel mannen als vrouwen behandeld!
Wat zijn voorbehoedsmiddelen?
Voordat de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen voor je op een rijtje worden gezet, wordt er eerst besproken wat voorbehoedsmiddelen precies zijn. Een voorbehoedsmiddel wordt ook wel anticonceptie genoemd, vandaar de welbekende ‘anticonceptiepil’.
De anticonceptie of het voorbehoedsmiddel wordt gebruikt om twee redenen: ten eerste om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen, en ten tweede om een zwangerschap te voorkomen.
Allereerst zal er ingegaan worden om de seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel soa genoemd. Hoewel veel mensen denken dat het hen toch niet zal overkomen, zit een ongeluk in een klein hoekje. Je kunt iemand nog zo vertrouwen en toch is hij of zij dit misschien niet. Ook zijn er soa’s die iemand nog niet eens op heeft gemerkt.
Wat is het gevaar van soa’s?
De meeste soa’s kunnen wel opgelost worden. Maar als je er niet op tijd bij bent, kunnen ze ervoor zorgen dat je onvruchtbaar wordt of dat je er op een andere manier de rest van je leven last van hebt. Het is daarom belangrijk dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt als jij en je partner beide nog geen soa test hebben gedaan. Als jullie dit wel hebben gedaan, kun je overgaan op het voorkomen van een zwangerschap.
Wanneer je zwanger wordt zonder dat dit gepland is zorgt dit vaak voor een hoop stres en niet alleen voor de dame in kwestie! Een kind houden zonder dat je er echt goed voor kan zorgen is onhandig, maar het weg laten halen is vaak ook een erg moeilijke keuze. Je kunt er het beste voor zorgen dat je niet zwanger wordt, zolang je daar nog niet klaar voor bent!
Hieronder zullen we de voorbehoedsmiddelen/anticonceptie bespreken die het meest gebruikt worden om zowel soa’s als een zwangerschap te voorkomen, zodat jij niet voor verrassingen staat!
7 Meest Gebruikte Voorbehoedsmiddelen Vrouw
Voor vrouwen zijn er genoeg voorbehoedsmiddelen die gebruikt kunnen worden, dus er zit voor iedereen wel wat bij. Hieronder zullen de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen besproken worden!
1. De pil
De anticonceptiepil kent eigenlijk iedereen wel. Dat is geen verassing, want dit is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland! Hier is uiteraard een reden voor. Het is namelijk heel gemakkelijk om iedere ochtend of avond (of wanneer het je uitkomt) een pil in te nemen en hiermee een zwangerschap te kunnen voorkomen.
In de anticonceptiepil zitten bepaalde hormonen die ervoor zorgen dat er geen eicel vrijkomt. Hierdoor kan deze dus ook niet bevrucht worden. Ook maakt de pil het slijm in de baarmoederhals wat dikker, waardoor het de zaadcellen moeilijker wordt gemaakt om binnen te treden.
Tot slot zorgen de hormonen er ook voor dat de baarmoederwand van structuur verandert. Zo kan een eitje dat toch bevrucht wordt, zich niet innestelen, waardoor je toch niet zwanger wordt.
Bij de dokter kun je een recept ophalen om de anticonceptiepil te kunnen ophalen. Samen met de dokter kun je dan bespreken welke pil het beste bij je zou passen. Drie weken lang neem je de pil elke dag, het liefst een beetje rond dezelfde tijd (denk aan wanneer je opstaat of naar bed gaat). Na deze drie weken vindt er een stopweek plaats waarin de menstruatie plaats zal vinden. Ook in deze week kun je niet zwanger worden.
Hoewel dit een perfect voorbehoedsmiddel is tegen de zwangerschap, mag het duidelijk zijn dat de anticonceptiepil je niet behoed voor soa’s. Hierbij moet nog een ander voorbehoedsmiddel gebruikt worden! Houdt hier dus rekening mee.
2. De anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister doet eigenlijk precies hetzelfde als de anticonceptiepil en werkt ook ongeveer hetzelfde. Je gebruikt de pleister namelijk drie weken lang en hebt dan een stopweek, net als bij de anticonceptiepil. Je hoeft hierbij uiteraard geen pillen te slikken, maar je plakt iedere week (van jouw cyclus!) een nieuwe pleister op. Dit zijn dus in totaal drie pleisters per cyclus.
Voor vrouwen die moeite hebben met het slikken van pillen, is dit een perfect alternatief. Wel moet je er rekening mee houden dat de pleister niet vies wordt. Er mag dus geen crème, make-up, poeder, lotion, olie etc. bij de pleister in de buurt komen.
Het is handig om je elke dag even te kijken of de pleister nog goed vastzit, zodat er geen ongelukjes kunnen gebeuren. Je moet in het geval dat de pleister is losgeraakt binnen 24 uur een nieuwe opplakken.
Ook dit voorbehoedsmiddel beschermt niet tegen soa’s, maar enkel tegen een zwangerschap.
3. De anticonceptiering
De anticonceptiering werkt eigenlijk precies hetzelfde als een tampon. Op dezelfde manier breng je de ring in de vagina. Deze ring laat je gewoon drie weken lang zitten, hierna verwijder je de ring en heb je net als bij de eerdergenoemde voorbehoedsmiddelen een stopweek. Na deze week begint het riedeltje weer opnieuw.
In de ring zitten bepaalde hormonen die via de vagina in je bloed terecht komen. Dit zorgt ervoor dat je niet zwanger kunt worden. Wanneer je echter stopt met de ring, kun je direct weer zwanger worden. Ook deze vorm van anticonceptie beschermt je alleen tegen de zwangerschap en niet tegen soa’s.
4. Barrièremethode
De barrièremethode is een vorm waarbij het voorbehoedsmiddel geplaatst wordt voordat je geslachtgemeenschap gaat hebben. Of deze methode werkt, hangt ervan af of je het wel op de juiste manier gebruikt, dus kijk goed naar hoe dit precies moet. Ook moet je er rekening mee houden dat het minder betrouwbaar zal zijn dan de voorgenoemde anticonceptiemethodes.
De meest bekende barrièremethode is natuurlijk het condoom voor de man, maar er bestaan ook vrouwencondooms en een pessarium voor de vrouw. Een pessarium is een van siliconen gemaakt kapje dat ingebracht wordt om de baarmoederhals te bedekken.
Het vrouwencondoom is een soort van ‘zakje’ met twee ringen eromheen gemaakt van rubber die bij het einde van de vagina wordt geplaatst. Om de betrouwbaarheid van beide voorbehoedsmiddelen te verhogen, is het handig om ook een crème of pasta te gebruiken die zaaddodend is.
Dit anticonceptiemiddel werkt wel tegen soa’s! Omdat de geslachtsdelen elkaar dus niet écht aanraken, wordt een mogelijke soa niet overgedragen.
5. Spiraal
Hierboven hebben we alle voorbehoedsmiddelen besproken die je zelf thuis kunt innemen, aanbrengen of inbrengen. Nu zullen we overgaan op de voorbehoedsmiddelen die de dokter bij je aanbrengt en die je vaak voor een langere tijd behoeden van een zwangerschap.
De eerste vorm hiervan is een spiraaltje. De spiraal zorgt ervoor dat een eicel die bevrucht, is niet in het baarmoederslijmvlies kan innestelen. Wanneer de spiraal is geplaatst, ben je meteen behoed voor een zwangerschap.
Bij een spiraal ben je wel vijf tot tien jaar beschermd tegen een zwangerschap!
Je kunt zelf kiezen hoe lang je hiertegen beschermd wilt zijn. Het is een fijne vorm van anticonceptie, omdat je je er jarenlang geen zorgen meer om hoeft te maken. Zowel het inbrengen als het verwijderen van het spiraaltje gebeurt door een arts.
Tijdens het gebruik van een spiraal kun je echter niet zelf je menstruatiepatroon bepalen en kan dit patroon ook best veranderen. Ook het spiraaltje werkt tevens niet tegen soa’s.
6. De prikpil
De prikpil doet precies hetzelfde als een anticonceptiepil. Vind je het lastig om pillen te slikken of vergeet je het vaak, dan is dit misschien een optie voor jou! Je hoeft veel minder vaak te denken aan anticonceptie, want één prik behoed je van een zwangerschap voor wel 12 weken! Door de prikpil vindt er in zijn geheel geen eisprong meer plaats en wordt het slijm wederom dikker in de baarmoederhals, wat de zaadcellen geen kans geeft om te slagen.
De prikpil heeft geen stopweek en werkt wederom niet voor soa’s. Ook kun je hierbij niet zelf jouw menstruatie in de hand houden.
7. Sterilisatie
Een sterilisatie kan zowel bij de man als bij de vrouw uitgevoerd worden en is een definitie vorm van een voorbehoedsmiddel! Deze anticonceptie nemen mensen dan ook vaak wanneer ze al kinderen hebben en er geen meer willen of überhaupt geen kinderen willen.
Wanneer je eenmaal gesteriliseerd bent, kun je niet meer terug! Je bent hierdoor voor altijd onvruchtbaar.
Bij een vrouw worden bij een sterilisatie de eileiders afgesloten. Hierdoor kan het zaad van de man de eicel die in de eierstok zit helemaal niet meer bereiken en dit betekent dus dat je ook niet zwanger wordt. Een sterilisatie wordt via een operatie uitgevoerd. Deze manier is erg betrouwbaar, maar geeft helaas geen 100% garantie. Ook deze anticonceptie werkt niet tegen soa’s.
2 Meest Gebruikte Voorbehoedsmiddelen Man
Helaas zijn er voor mannen een stuk minder voorbehoedsmiddelen, in totaal zijn het er namelijk maar twee. Toch helpen deze uiteraard ook voor het voorkomen van een zwangerschap en een eventuele soa! Lees hieronder de twee meest gebruikte voorbehoedsmiddelen voor mannen!
1. Het condoom
We hebben het al eerder over het vrouwencondoom gehad, maar de bekendste vorm van een condoom is uiteraard voor de mannen. De meeste mensen weten wel wat een condoom is en wat het doet, maar het zal hier nog even kort toegelicht worden.
Een condoom is een dunne rubberen hoes die een man over een stijve penis kan schuiven. Wanneer de man klaarkomt, worden de zaadcellen opgevangen in dit hoesje en komen ze dus niet in de vagina terecht. Condooms zijn er in alle soorten en maten en ook met of zonder glijmiddel. Wanneer je gebruik wilt maken van glijmiddel, is het beste dat deze op waterbasis is. Wanneer het glijmiddel een vettige substantie heeft, kan dit het condoom aantasten en dat is natuurlijk niet te bedoeling.
Wanneer je nog nooit gebruik hebt gemaakt van een condoom, is het een goed plan om hier eerst even mee te oefenen. Condooms kunnen namelijk ook scheuren en dan werkt hij natuurlijk niet meer. Wanneer je een allergie hebt voor rubber, dan zijn er ook condooms die latexvrij zijn. Dus geen reden om er geen gebruik van te maken!
Condooms, mits goed gebruikt, kunnen een goede manier zijn om soa’s te voorkomen. Zolang het condoom op de goede en op een zorgvuldige manier wordt gebruikt, dan is hij erg betrouwbaar. Gaat het condoom echter kapot, dan is hij helemaal niet meer betrouwbaar. Bezoek in dit geval een dokter om te kijken wat de volgende stappen zijn.
2. Sterilisatie
Zoals ook al eerder werd besproken is er zowel voor mannen als vrouwen een sterilisatie mogelijk. In dit geval ben je voor de rest van je leven onvruchtbaar en hier moet je dus ook heel goed over nadenken. Sterilisatie is wel erg betrouwbaar en wanneer je geen kinderwens hebt of als je vindt dat je genoeg kinderen hebt is dit een perfecte optie!
Bij een man wordt de sterilisatie ook via een operatie uitgevoerd en wordt een stuk van de zaadleiders verwijderd. Hierna worden deze dichtgemaakt; op deze manier kan het zaad niet meer naar buiten. Na deze ingreep ben je echter niet meteen onvruchtbaar, soms bevatten de uiteindes van de zaadleiders namelijk nog wat zaadcellen.
Na drie maanden zou je officieel onvruchtbaar moeten zijn en zou je partner niet meer zwanger kunnen worden (van jou). Na een onderzoek van je zaadvocht wordt er vastgesteld of de ingreep is gelukt en pas dan kun je zonder voorbehoedsmiddelen geslachtsgemeenschap hebben!
[Voorbeeld VIDEO’s] De beste seks technieken om een seksgod te worden in bed
Jonathan & Oscar zijn experts op het gebied van vrouwen optimaal plezieren in de slaapkamer. In hun programma De Revolutionaire Seks Methode leren ze jou om een seksgod te worden en vrouwen letterlijk verslaafd aan je te maken.
Een vrouw zal je niet meer willen verlaten of vreemd willen gaan.
Twee sexy actrices en een acteur doen alles voor op video!
Ontdek op de volgende pagina bewezen technieken die de meeste mannen nooit zullen weten om vrouwen iedere keer meerdere orgasmes te geven: